Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea cu care începe luna octombrie. Astfel, în fiecare an, pe data de 1 octombrie, în calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce roșie. Având în vedere că este un moment important pentru credincioși, există 3 lucruri care sunt complet interzise pe 1 octombrie. Ce nu ai voie să faci în ziua în care este prăznuit Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului?
Acoperământul Maicii Domnului. Descoperă cele 3 lucruri pe care nu ai voie să le faci pe 1 octombrie
Prima zi a lunii octombrie aduce în atenția credincioșilor o sărbătoare importantă și încărcată de semnificație: Acoperământul Maicii Domnului. Această sărbătoare închinată Maicii Domnului este trecută cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox și amintește de o minune legată de Sfânta Fecioară Maria. Ținând cont de faptul că este vorba despre o sărbătoare cu cruce roșie, credincioșii trebuie să știe că există anumite lucruri pe care nu au voie să le facă sub nicio formă pe data
1. Nu se tunde părul
Potrivit superstițiilor vechi, pe 1 octombrie, de Acoperământul Maicii Domnului, credincioșii nu ar trebui să își tundă părul. Tradiția spune că, în această zi sfântă, părul rămâne într-o strânsă legătură cu corpul, iar dacă este ars sau aruncat, persoana care face acest lucru riscă să pice pradă farmecelor.
Se crede că părul poate fi folosit de vrăjitoare sau de persoanele care nu au intenții bune pentru a le face răul celor din jur.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
2. Nu se mănâncă „de dulce”
Chiar dacă este prilej de sărbătoare pe data de 1 octombrie, atunci când în calendarul creștin ortodox este prăznuit Acoperământul Maicii Domnului, credincioșii ar trebui să se abțină de la alimentele de origine animală. Această zi nu este una de ospăț, ci din contră, este una de post și rugăciune. Acesta este motivul pentru care toate bucatele care se împart de Acoperământul Maicii Domnului trebuie să fie de post.
3. Nu se spală rufe și nu se muncește
Sărbătorile însemnate în calendar cu cruce roșie sunt considerate de biserică drept zile de odihnă, motiv pentru care se spune că în aceste zile nu se muncește, nu se spală rufe și nici nu se face curățenie în casă sau gospodărie.
Se spune că este păcat ca în zilele de sărbătoare să se muncească, având în vedere că Dumnezeu a rânduit ca în astfel de zile oamenii să se odihnescă. Pentru că Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare cu cruce roșie, pe 1 octombrie credincioșii nu ar trebui să muncească în gospodărie, să bată cuie sau să spele rufe. Se spune că cei care nu respectă această regulă atrag energiile negative și riscă să fie pedepsiți, astfel că în viața lor pot să apară necazuri, supărări, certuri sau pierderi însemnate.Citeste si: ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI, tradiții si superstiții. Ce trebuie să știi despre această sărbătoare?
Acoperământul Maicii Domnului. Pe ce dată pică în 2021 și ce semnifică această sărbătoare?
Data la care este prăznuit Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului este aceeași în fiecare an, mai exact pe 1 octombrie. În anul 2021, sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului pică într-o zi de vineri, un motiv în plus pentru ca toți credincioșii să postească și să își îndrepte gândurile către credință.
Sărbătoarea Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului amintește de arătarea Maicii Domnului în fața credincioșilor, la 1 octombrie 911. Aceasta a apărut în fața credincioșilor care se rugau în biserica Vlaherne din Constantinopol. Maica Domnului s-a rugat alături de credincioși pentru protecție împotriva invaziilor altor popoare și i-a acoperit pe aceștia cu acoperământul ei. De atunci, în semn de respect pentru această minune, ziua de 1 octombrie este dedicată Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului.
Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului este o sărbătoare importantă pentru credincioși și încheie șirul sărbătorilor religioase dedicate Sfintei Fecioare Maria, în contextul în care în lunile august și septembrie, în calendarul creștin ortodox există mai multe zile în care Maica Domnului este pomenită.
Citeste si: ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI. Pe ce dată are loc sărbătoarea și care este semnificația ei?