ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI. Pe ce dată are loc sărbătoarea și care este semnificația ei?

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 02 aug 2022, 20:00

Acoperământul Maicii Domnului este o altă sărbătoare importantă închinată Sfintei Fecioare Maria

Sursa: Captură YouTube

ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI este prima sărbătoare importantă a lunii octombrie 2021. Iată pe ce dată pică și care este, de fapt, semnificația acestei sărbători.

ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI este sărbătoarea care deschide luna octombrie 2021. Această sărbătoare este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox pentru luna octombrie, astfel că are o mare semnificație pentru credincioși. Iată pe ce dată a rânduit Biserica Ortodoxă Română să fie sărbătorit Acoperământul Maicii Domnului.

Data la care Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Acoperământul Maicii Domnului

În fiecare an, prima zi a lunii octombrie este dedicată Acoperământului Maicii Domnului. Practic, această sărbătoare este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox al lunii octombrie și este prăznuită la data de 1 octombrie. De ce a fost aleasă această dată de reprezentații bisericii? Ei bine, se spune că la data de 1 octombrie 911, în timp ce se făcea privegherea la biserica din Vlaherne, Maica Domnului s-a arătat credincioșilor. Era un moment în care aceștia erau greu încercați, având în vedere că cetatea era asediată. Credincioșii strânși la biserică pentru a se ruga pentru salvarea cetății au putut asista la o mare minune.

Mai exact, la ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat în fața poporului. Sfânta Fecioară stătea în văzduh și se ruga cu lacrimi pe obraji, iar Sfantul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. Alături de Maica Domnului se aflau apostolii, sfinții și mucenicii. 

Acoperământul Maicii Domnului, prima sărbătoare importantă a lunii octombrie 
[Sursa: Captură YouTube]

Apariția Maicii Domnului la biserica din Vlaherne a avut loc în timpul domniei împăratului Leon cel Înțelept. Tradiția spune că la acel moment, Maica Domnului i-a cerut lui Iisus Hristos să își îndrepte fața către credincioșii aflați în nevoie și să primească rugăciunile lor.

Începând din anul 911 și până în prezent, credincioșii cinstesc Acoperământul Maicii Domnului în fiecare an, la data de 1 octombrie.

După cum îi spune și numele, această sărbătoare este dedicată Maicii Domnului, motiv pentru care se spune că toate rugăciunile rostite către Fecioara Maria în această zi au puterea de a face minuni.

 

Citeste si: CALENDAR creștin ortodox octombrie 2021. Care sunt cele mai importante sărbători religioase din luna octombrie 2021

ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI. Ce semnifică această sărbătoare?

În lunile august și septembrie există mai multe sărbători închinate Maicii Domnului, iar Acoperământul Maicii Domnului, prăznuit la 1 octombrie 2021, reprezintă ultima sărbătoare importantă dedicată Fecioarei Maria. Această sărbătoare amintește de rugăciunile Maicii Domnului pentru salvarea Constantinopolului, amenințat de invazia altor popoare.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

În timp ce credincioșii se rugau, Maica Domnului a apărut în fața lor și a început să se roage pentru ca ei să fie protejați. Mai mult decât atât, există credința potrivită căreia Maica Domnului și-a ridicat acoperământul și l-a întins peste popor, în semn de protecție. De aici vine și denumirea sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului. 

Pe 1 octombrie este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox
[Sursa: Captură YouTube]

Sărbătoarea Acoperământulul Maicii Domnului pică în fiecare an la dată fixă, mai exact pe 1 octombrie. Această sărbătoare mai este cunoscută și sub denumirea de Pocrov, în special în spațiul slav. În traducere, Pocrov înseamnă acoperământ al pământului cu brumă sau cu zăpadă. 

Acoperământul Maicii Domnului amintește, de fapt, de minunea care a avut loc în secolul al IX-lea în Constantinopol. Aceasă sărbătoare este respectată cu strictețe atât în Biserica Ortodoxă, cât și în bisericile greco-catolice. Data la care este cinstit Acoperământul Maicii Domnului este 1 octombrie, însă pentru bisericile care folosesc calendarul iulian, data este 14 octombrie.

În anul 2021, sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului pică într-o zi de vineri, astfel că toți credincioșii sunt îndemnați să postească pentru a cinsti memoria Maicii Domnului.

Citeste si: Calendar creștin ortodox 2021. Sărbătorile importante și personalitățile marcante din fiecare lună