Acte necesare la infiintarea unui SRL, SRL-D sau PFA

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 28 aug 2018, 13:37

Vrei sa iti deschizi propria afacere si te-ai hotarât sa infiintezi un SRL, SRL-D sau un PFA? Daca nu stii care sunt actele de care ai nevoie, am pregatit pentru tine, mai jos, toate informatiile referitoare la documentele pe care va trebui sa le prezinti la demararea unui business.

Daca iti deschizi un SRL sau SRL-D

Daca ideea ta de afacere se preteaza pentru o societate cu raspundere limitata, adica un SRL, sau o societate cu raspundere limitata debutanta, adica SRL-D, e bine sa iti pregatesti dosarul cu urmatoarele acte necesare infiintarii unei astfel de entitati juridice. Acesta ar trebui sa contina:

- o copie a actului de identitate a asociatului sau ale asociatilor;

- de la 3 pâna la 5 variante de denumire pentru viitoarea societate, pentru ca numele pe care ti-ar placea sa il poarte firma ta s-ar putea sa fie deja luat;

- o copie la contractul de la spatiul care va fi sediul social, adica un contract de vânzare-cumparare, un act de proprietate, succesiune, precum si o copie a actului de identitate a proprietarului locuintei. Daca inca nu ai un sediu social, cauta unul in oferta cu apartamente de inchiriat in Bucuresti si gaseste o locuinta pe care sa o transformi in biroul viitoarei tale firme;

- acordul scris al vecinilor si a asociatiei de proprietari, daca sediul social va fi intr-un apartament;

- codurile CAEN pe care intentionezi sa le folosesti. Daca infiintezi un SRL-D, poti avea maximum 5 coduri CAEN;

- un specimen de semnatura, care se da gratuit la Registrul Comertului, dar daca nu vrei sa pierzi vremea la cozi si ghisee, poti opta pentru varianta contra cost, la un biroul notarial;

- declaratia de asociat unic, daca este cazul.

Capitalul social de care trebuie sa dispui este de 200 de lei, asadar trebuie sa deschizi si un cont intr-o banca agreata de tine. Suma o poti folosi in interesul desfasurarii activitatilor comerciale ale firmei. Dovada ca ai depus banii in cont trebuie atasata intregului dosar cu actele mentionate mai sus.

Daca iti deschizi un PFA

Persoanele fizice autorizate vor avea mai putina bataie de cap in ceea ce priveste numarul actelor pe care trebuie sa le depuna la infiintarea firmei. Aceste sunt urmatoarele:

- o copie dupa actul de identitate;

- lista codurilor CAEN pentru domeniul activitatilor de care se va ocupa, care nu pot fi mai mult de 5; 

- o copie dupa contractul de la spatiul care va fi sediul social; 

- daca nu dispui de spatiu pentru firma, va trebui sa aduci dovada gazduirii sediului profesional;

- acordul vecinilor si al asociatiei de proprietari, daca sediul va fi intr-un apartament;

- diploma, atestarea profesionala sau certificatul prin care sa poti demonstra ca ai experienta in domeniul de activitate in care doresti sa activezi ca PFA. 

Poti depune actele personal sau poti apela la serviciile unei firme de contabilitate care sa faca asta pentru tine contra cost, daca nu vrei sa pierzi foarte mult timp cu partea de birocratie. Îti dorim mult succes in noua etapa a vietii tale!

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.