Acte necesare schimbare pașaport în 2021. Ce documente trebuie să conțină dosarul

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 23 aug 2021, 00:46
Ce trebuie să faceți ca să vă schimbați pașaportul în 2021
Sursa: unsplash.com

Schimbarea pașaportului se face mult mai ușor decât până acum. Iată ce documente trebuie să aveți în 2021, dacă vreți să vă schimbați documentul de călătorie.

Pașaportul electronic se eliberează oricărui cetățean român, care îndeplinește anumite condiții legale. Tot ceea ce trebuie să faceți este să depuneți o cerere de eliberare a documentului, iar în termen de 15 zile veți avea un nou pașaport.

Ce trebuie să faceți ca să vă schimbați pașaportul în 2021

Pașaportul este un act cu ajutorul căruia cetățenii români pot călători în toate țările, chiar și în cele din afara Uniunii Europene.

Acest document se eliberează rapid și mai nou, puteți chiar să vă faceți o programare online, pentru a evita cozile interminabile. Programarea se face pe site-ul epasapoarte.ro. Chiar și taxele necesare eliberării unui nou pașaport pot fi plătite prin internet banking. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Înainte de a merge să vă schimbați pașaportul, trebuie să aveți disponibile toate actele necesare. Iată care sunt acestea:

  • buletinul, în original. Dacă aveți o carte de identitate provizorie trebuie să puneți la dosar și certificatul de naștere, în original. 
  • documentul prin care să demonstrați că ați achitat contravaloarea pașaportului. Acesta trebuie să fie în original.
  • pașaportul vechi

După ce v-ați asigurat că aveți toate aceste documente, trebuie doar să mai faceți o cerere, care se depune personal la ghișeu.

Puteți cere eliberarea acestui act la absolut orice serviciu public comunitar de pașapoarte. Dacă nu sunteți în România, solicitați eliberarea documentului la misiunile diplomatice și la oficiile consulare ale țării noastre. 

Cât costă eliberarea unui pașaport

Taxa pentru eliberarea pașaportului diferă în funcție de vârsta celui pentru care se cere documentul, dar și în funcție de tipul de pașaport. Astfel, pentru pașaportul electronic simplu contravaloarea este de 258 de lei, pentru persoanele care au peste 12 ani.

Minorii cu vârsta sub 12 ani trebuie să plătească 234 de lei. 

În schimb, pașaportul temporar costă 96 de lei, pentru toate categoriile de vârstă. Există și mai multe metode prin care puteți achita contravaloarea pașaportului. Acestea au intrat în vigoare de la data de 7 septembrie 2020.

  • la casieriile unităților CEC Bank
  • la stațiile de plată Selfpay de la CEC Bank
  • online, pe site-ul ghiseul.ro

Este important de știut că pașaportul electronic simplu este valabil 10

ani, doar pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani. Pentru minorii care au sub 12 ani, pașaportul este valabil doar 3 ani, iar pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, documentul va expira după 5 ani. De asemenea, dacă doriți să vă eliberați un pașaport simplu temporar, acesta este valabil doar un an.