Acte pașaport 2022. Ce documente sunt necesare pentru a obține pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 07 nov 2022, 06:25

Actele pentru pașaport 2022

Sursa: canva.com

Pentru a obține pașaportul în anul 2022, românii trebuie să știe că există o serie de acte pe care trebuie să le depună la Direcția Generală de Pașapoarte. Iată ce documente nu trebuie să lipsească din dosar.

În anul 2022, românii pot opta pentru pașaportul simplu electronic sau pentru pașaportul simplu temporar. Indiferent ce aleg, pentru a obține un pașaport în anul 2022 este nevoie de un dosar care trebuie să conțină mai multe acte, care pot să difere în funcție de persoana care își dorește să intre în posesia acestui act. Înainte de a întocmi dosarul, românii trebuie să își facă o programare la Direcția Generală de Pașapoarte pe site-ul  epasapoarte.ro.

Acte pașaport 2022, persoane majore, cu domiciliul în România 

Persoanele majore, care au domiciliul în România, vor fi nevoite să depună următoarele acte pentru a obține pașaportul:

  1. Cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie trebuie însoţită de certificatul de naştere, în original.
  2. Documentul care face dovada achitării contravalorii paşaportului, în original, sau documentul de plată editat pe suport hârtie conţinând toate informaţiile aferente plăţii efectuate prin mijloace de plată online, completat pe
    numele titularului.
  3. Paşaportul anterior, dacă acesta există.

Acte pașaport 2022, minori care nu au împlinit 14 ani și care au domiciliul în România 

Pentru minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani, părinții trebuie să întocmească un dosar cu următoarele acte pentru a obține pașaportul simplu electronic, potrivit pasapoarte.mai.gov.ro

  1. Certificatul de naştere al minorului, în original.
  2. Document/documente de identitate al părintelui/ale parinţilor, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, aflate în termen de valabilitate, în original.
  3. Documentul care face dovada achitării contravalorii paşaportului, în original, sau documentul de plată editat pe suport hârtie conţinând toate informaţiile aferente plăţii efectuate prin mijloace de plată online, completat pe numele titularului.
  4. Paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există.

În cazul în care un singur părinte solicită pașaportul pentru minori, atunci cererea trebuie să fie însoțită de următoarele documente:

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  1. Procură specială prin care un părinte împuternicește celălalt părinte sau declaraţia privind acordul celuilalt părinte, în original, ori duplicat de pe actul original pentru procura specială şi declaraţia celuilalt părinte, autentificate şi eliberate începând cu data de 1 ianuarie 2013.
  2. Procură specială, pentru cererile formulate de persoana împuternicită, în original, sau duplicat de pe actul original pentru procurile speciale autentificate şi eliberate începând cu data de 1 ianuarie 2013.
  3. Hotărârea judecătorească de încredinţare a minorului, rămasă definitivă şi irevocabilă, ori hotărârea judecătorească în temeiul căreia părintele exercită singur autoritatea părintească, rămasă definitivă şi irevocabilă sau rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, ori ordonanţa preşedinţială care cuprinde în mod expres faptul că părintele/reprezentantul legal în favoarea căruia s-a dispus exercitarea autorităţii părinteşti are dreptul de a solicita eliberarea paşaportului.
  4. Hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 ori ordonanţă preşedinţială, prin care instanţa a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea paşaportului.
  5. Actul de desemnare a reprezentantului legal, numai pentru cererile formulate de acesta, în cazul minorilor care la data punerii sub interdicţie nu se află sub ocrotirea părinţilor.
  6. Act de deces al părintelui, pentru cererile formulate de părintele supravieţuitor ori pentru cele formulate de persoana împuternicită de acesta, în original.

Pe site-ul oficial al Direcției Generale de Pașapoarte este menționat faptul că, în momentul depunerii actelor pentru pașaport, minorul trebuie să fie prezent, având în vedere că acestuia îi vor fi preluate impresiunile digitale şi imaginea facială. 

Acte pașaport 2022, minori care au împlinit 14 ani și care au domiciliul în România 

În cazul minorilor care au împlinit vârsta de 14 ani, actele pentru obținerea pașaportului sunt următoarele:

  1. Cartea de identitate sau, după caz, cartea de identitate provizorie a minorului, aflate în termen de valabilitate, în original.
  2. Certificatul de naştere al minorului, în original.
  3. Declaraţii privind acordul de eliberare a paşaportului simplu electronic, date, după caz, de ambii părinţi/un singur părinte/părintele supraviețuitor/reprezentantul legal, în original sau duplicat de pe actul original, pentru declaraţiile autentificate şi eliberate începând cu data de 1 ianuarie 2013 (pentru minorii căsătoriţi în condiţiile legii, nu sunt necesare aceste declaraţii).
  4. Certificat de căsătorie al minorului căsătorit în condiţiile legii, în original.
  5. Documentul care face dovada achitării contravalorii paşaportului, în original, sau documentul de plată editat pe suport hârtie conţinând toate informaţiile aferente plăţii efectuate prin mijloace de plată online, completat pe numele titularului.
  6. Paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există.

Dacă un sigur părinte solicită eliberarea pașaportului, dosarul trebuie să conțină următoarele documente:

  1. Hotărârea judecătorească de încredințare a minorului, rămasă definitivă şi irevocabilă sau hotărârea judecătorească în temeiul căreia părintele exercită singur autoritatea părintească, rămasă definitivă şi irevocabilă sau rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, ori ordonanţa preşedinţială care cuprinde în mod expres faptul că părintele are dreptul de a-şi da singur acordul pentru eliberarea paşaportului.
  2. Hotărârea judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau rămasă definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013 ori ordonanţa preşedinţială, prin care instanţa a suplinit acordul celuilalt părinte.
  3. Actul de deces al celuilalt părinte, în original.
  4. Actul de desemnare a reprezentantului legal.

Citeste si: Schimbarea buletinului în 2022. Ce acte sunt necesare pentru un nou buletin

Taxa de pașaport 2022. Ce sume trebuie plătite pentru pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar?

Cei care vor să obțină pașaportul în anul 2022 trebuie să știe că taxele sunt diferite în funcție de tipul pașaportului. Mai exact, pașaportul simplu electronic costă 258 de lei pentru persoanele cu vârsta peste 12 ani, acesta având o valabilitate de 5 ani pentru cei cu vârsta cuprinsă între 12 ani şi 18 ani și 10 ani pentru românii cu vârsta peste 18 ani.  

Pentru copiii care nu au împlinit 12 ani, pașaportul simplu electronic costă 234 de lei și este valabil 3 ani.

Dacă în cazul pașaportului simplu electronic valabilitatea și prețul diferită în funcție de vârstă, pașaportul simplu temporar are o valabilitate de 12 luni și un preț fix, în valoare de 96 de lei.

Taxa pentru pașaport poate fi plătită la casieriile unităților CEC Bank, la stațiile de plată Selfpay ale CEC Bank, dar și pe Ghiseul.ro. 

Citeste si: Care este limita de vârstă pentru persoanele care își doresc să iasă la pensie în 2022