Acționarii Tesla se plâng că Elon Musk este prea distras sa conduca

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 22 ian 2024, 00:20

Un grup de acționari progresiști ai Tesla dorește consiliul de administrație să îl determine pe directorul general Elon Musk să se concentreze mai mult

Sursa: Captură YouTube

Un grup de acționari progresiști ai Tesla dorește consiliul de administrație să îl determine pe directorul general Elon Musk să se concentreze mai mult

Un grup de acționari progresiști ai Tesla dorește ca consiliul de administrație al companiei să îl determine pe directorul general Elon Musk să se concentreze mai mult asupra uneia dintre numeroasele sale sarcini, aceea de a conduce producătorul de automobile electrice.
Într-o scrisoare adresată consiliului de administrație al Tesla, grupul afirmă că Musk nu dedică suficient timp și atenție concentrată asupra problemelor cu care se confruntă compania, inclusiv concurența sporită a EV-urilor din partea altor producători auto, și nu abordează problemele importante pentru grup, inclusiv acuzațiile privind un mediu de lucru toxic la Tesla.


Pe lângă rolul său la Tesla (TSLA), Musk mai conduce, printre altele, Twitter, SpaceX, Boring Company și Neuralink.
"Fiecare dintre noi a adăugat inițial Tesla în portofoliile noastre pentru că am văzut în Tesla un adevărat lider în producerea de produse și servicii esențiale pentru tranziția noastră către o economie durabilă și ecologică", se arată în scrisoare. "Cu toate acestea, de-a lungul timpului, am devenit din ce în ce mai îngrijorați de problemele de guvernanță și de conducere din cadrul companiei".

Printre entitățile care au semnat scrisoarea se numără Amalgamated Bank, o bancă deținută de sindicate, precum și Sisters of St. Joseph of Carondelet, United Church Funds, Investor Advocates for Social Justice și New York City Controller's Office. În scrisoare se precizează că investitorii care semnează scrisoarea dețin acțiuni Tesla în valoare de 1,5 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă mult mai puțin de 1% din acțiunile Tesla.

Rata ridicată de fluctuație a angajaților

Prin comparație, Musk deține sau are opțiuni de cumpărare a acțiunilor Tesla în valoare de aproximativ 118 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 20% din acțiuni. Musk are o avere netă de 175 de miliarde de dolari, potrivit Forbes.
Scrisoarea susține că lipsa de concentrare a lui Musk la Tesla cauzează probleme pentru companie, cum ar fi o rată ridicată de rotație a personalului din cauza mediului de lucru.

Dar nu precizează ce ar trebui făcut pentru a-l determina să se concentreze asupra acestor probleme.
"Tesla are nevoie de un consiliu de administrație care să se asigure că directorul general se concentrează pe abordarea provocărilor sale", se arată în scrisoare. "Din cauza eșecului consiliului de a restricționa angajamentele externe ale CEO-ului și de a se asigura că acesta se concentrează pe rezolvarea numeroaselor provocări cu care se confruntă compania, ne-am pierdut încrederea în membrii săi".

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Nu este un înlocuitor

Ivan Frishberg, director de sustenabilitate la Amalgamated Bank, a declarat că există și alți investitori care sunt îngrijorați de faptul că Musk ar putea fi distras, mai ales în contextul achiziției recente a Twitter, precum și a faptului că deține și conduce SpaceX și o serie de alte companii.


Frishberg a spus că grupul nu susține înlocuirea lui Musk din funcția de CEO.
"Suntem un investitor Tesla", a spus el. "În ceea ce privește guvernanța, am dori ca sala de consiliu să devină mai puțin clubistă și mai independentă și mai receptivă la investitori".
Musk lucrează acum, în esență, pentru Tesla pe gratis, fără niciun salariu în numerar și, după ce i s-a acordat un ultim bloc de opțiuni pe acțiuni dintr-un pachet salarial din 2018 la începutul acestui an, nu există opțiuni pe acțiuni suplimentare pentru care să se poată califica în acest moment.
Unii analiști au declarat că se așteaptă și ar susține ca Tesla să anunțe un nou pachet salarial pentru Musk, ca o modalitate de a asigura Wall Street că Tesla este în continuare prioritatea sa, în pofida celorlalte locuri de muncă de director general. Dar Frishberg s-a opus acestei idei.
"Nu cred că aruncând mai mulți bani pe tip este răspunsul", a spus el.

Citește și: Tesla recheamă aproape 3.500 de mașini Model Y pentru șuruburi slăbite

Citește și: Germanii relaxează reglementările de mediu pentru fabrica Tesla!

Citește și: Mexic și Tesla: Elon Musk câștigă disputa privind fabrica Gigafactory!

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.