Acțiuni de creștere - Ce inseamna si care sunt riscurile?

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 18 feb 2024, 01:45

Pe măsură ce vă stabiliți un portofoliu de investiții, este important să vă gândiți la tipurile de active pe care doriți să le includeți

Sursa: PixaBay

Pe măsură ce vă stabiliți un portofoliu de investiții, este important să vă gândiți la tipurile de active pe care doriți să le includeți

Pe măsură ce vă stabiliți un portofoliu de investiții, este important să vă gândiți la tipurile de active pe care doriți să le includeți. Este o decizie care se bazează de obicei pe factori precum obiectivele dumneavoastră pe termen lung, obiectivele pe termen scurt și nivelul de toleranță la risc.
Printre opțiunile pe care le puteți lua în considerare se numără acțiunile de creștere. 

Acțiuni de creștere: O acțiune de creștere este una care se așteaptă să crească în valoare și să bată piața, oferind randamente mai mari decât media pe termen lung.

Acțiunile de creștere provin de obicei din întreprinderi sau industrii care se așteaptă să se extindă. Deoarece se așteaptă ca aceste acțiuni să aibă rezultate atât de bune, este posibil să plătiți o primă pentru ele.
Acțiunile de creștere sunt cele care au un potențial puternic de a depăși performanța, în principal datorită perspectivelor de creștere mai puternică a câștigurilor", spune Kevin Gordon, senior investment strategist la Charles Schwab.
"Ele sunt adesea considerate "high fliers", având în vedere performanța lor semnificativă în anumite momente, cum ar fi în timpul boom-ului tehnologic de la sfârșitul anilor 1990. Dar odată cu aceasta vine și un risc ridicat atunci când se apropie o încetinire a creșterii economice."

Ce este o acțiune de creștere și cum funcționează acestea?

O acțiune de creștere este o acțiune a unei companii care se așteaptă să crească cu o rată mai mare decât rata medie de creștere a pieței.

Companiile care se încadrează în această categorie au, în general, ca prioritate o creștere rapidă, fie că este vorba de creșterea veniturilor, dezvoltarea de noi produse, extinderea cotei de piață sau intrarea în noi zone geografice.
"Cel mai notabil este faptul că societățile în creștere investesc profiturile înapoi în afacerile lor, în efortul de a alimenta succesul viitor", spune Clay Gardner, co-CEO și cofondator al platformei de investiții Titan.
"Toate întreprinderile încep la un moment dat ca întreprinderi de creștere, căutând să dețină categoriile respective și să creeze modele de afaceri durabile."
O altă caracteristică a acțiunilor de creștere este că acestea sunt, de obicei, scumpe. Prețul acțiunilor lor este de obicei ridicat în comparație cu câștigurile actuale. Aceste acțiuni sunt, de asemenea, mai riscante după unele măsuri, deoarece nu există nicio garanție a succesului viitor.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Pro și contra acțiunilor de creștere

Există multe beneficii asociate cu investițiile în acțiuni de creștere, dar aceste active nu sunt lipsite de riscuri.
Pro
Pot depăși performanța pieței: Se așteaptă ca acțiunile de creștere să crească la o rată mai mare decât media pieței.
Câștiguri de capital: Se așteaptă ca aceste acțiuni să crească în valoare în timp, ceea ce un proprietar ar putea încasa prin vânzarea acțiunilor odată ce acestea se apreciază.


Contra
Scumpe: Acțiunile de creștere au, de obicei, un preț ridicat, în special în raport cu câștigurile lor actuale.
Risc mai mare: Aceste acțiuni pot fi volatile și au potențialul de a se prăbuși, ceea ce poate fi un eșec costisitor, având în vedere că sunt de obicei active costisitoare de cumpărat.
Fără randamente pe termen scurt: Câștigurile obținute cu acțiunile de creștere necesită răbdare, deoarece acestea au nevoie de timp pentru a crește în valoare.

Citește și: Cum sa investesti bani- Construirea unui portofoliu

Citește și: Cum sa investesti bani- Despre risc si toleranta la risc

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.