Acțiunile europene au înregistrat cea mai abruptă scădere săptămânală din ultimele cinci luni, pe fondul turbulențelor continue din sectorul bancar mondial. Cancelarul german Olaf Scholz nu crede că Europa se îndreaptă spre o nouă criză financiară. Acțiunile First Republic Bank și Credit Suisse s-au scufundat din nou în roșu vineri, în condițiile în care îngrijorările legate de o criză bancară mai amplă în Statele Unite și Europa au rămas ridicate.
Valoarea percepută a creditorului regional din SUA s-a prăbușit cu 25%, în timp ce cea de-a doua mare bancă din Elveția a închis în scădere cu 8%, în ciuda colacului de salvare financiar masiv aruncat de autoritățile de reglementare în ultimele 24 de ore.
Băncile americane mai mari, inclusiv JPMorgan Chase & Co și Morgan Stanley, au intervenit joi pentru a injecta 30 de miliarde de dolari (28 de miliarde de euro) în First Republic, pentru a evita ca aceasta să sufere o fugă a deponenților similară cu cea a Silicon Valley Bank și Signature Bank- doi creditori
Intervenția elvețiană câștigă timp
În Europa, tot joi, banca centrală elvețiană a acordat Credit Suisse un împrumut de urgență de până la 54 de miliarde de dolari.
Însă mulți analiști, investitori și bancheri consideră că facilitatea de împrumut nu a făcut decât să câștige ceva timp pentru ca Credit Suisse să se gândească la ce va face în continuare.Inițial, mișcările din SUA și Elveția au impulsionat piețele bursiere. Cu toate acestea, vânzarea a fost reluată vineri, iar prețurile acțiunilor altor bănci importante au scăzut și ele, JP Morgan, Citigroup și Bank of America coborând la un moment dat cu cel puțin 3%. Mulți dintre colegii lor europeni au încheiat ziua de vineri în scădere cu aproximativ 1,5%.
Eswar Prasad, economist la Universitatea Cornell, a declarat că Credit Suisse a devenit "un important indicator al fragilităților din sistemul bancar global" și, dacă ar da faliment, ar putea zdruncina încrederea în sistemul bancar, provocând noi intervenții ale băncilor centrale. Ca un semn al scăderii încrederii, Morningstar Direct a declarat că banca elvețiană a înregistrat în perioada 13-15 martie ieșiri nete de peste 450 de milioane de dolari din fondurile sale administrate în SUA și Europa.
Între timp, Reuters a citat cinci surse anonime care au declarat că cel puțin patru bănci importante, inclusiv Societe Generale SA și Deutsche Bank AG, au impus restricții asupra tranzacțiilor lor care implică Credit Suisse Group AG sau titlurile sale.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Scholz afirmă că nu există "pericolul" unei noi crize financiare
În ciuda volatilității de pe piață, cancelarul german Olaf Scholz a declarat vineri pentru cotidianul de afaceri Handelsblatt că nu crede că Europa se îndreaptă spre o criză.
"Nu văd acest pericol", a spus Scholz, adăugând că depozitele sunt în siguranță. "Trăim într-o perioadă complet diferită", a declarat el pentru ziar, referindu-se la comparațiile cu criza financiară din 2008.
Scholz este, de asemenea, fost ministru de finanțe.
Între timp, s-a raportat vineri că supraveghetorii de la Banca Centrală Europeană (BCE) nu au văzut nicio contagiune pentru băncile din zona euro în urma turbulențelor. O sursă a declarat pentru agenția de știri că membrilor Consiliului unic de supraveghere li s-a spus că depozitele au rămas stabile în băncile din zona euro. Expunerea la Credit Suisse ar fi fost nesemnificativă. Reuniunea- o reacție la evoluțiile rapide din sectorul bancar și la neliniștile de pe piață- a fost a doua de acest fel din această săptămână. În pofida asigurărilor, investitorii pariază că nervozitatea băncilor va frâna capacitatea BCE de a majora ratele dobânzilor mult mai mult, după ce banca centrală a crescut joi cu 0,5%.
Citește și: Credit Suisse face un pas înapoi de pe marginea prăpastiei!
Citește și: Credit Suisse împrumuta 54 de miliarde de dolari de la banca centrală Elvețiană!
Citește și: Silicon Valley Bank- Pe scurt ce se intampla si de ce afecteaza lumea