La petrecerea bursieră mondială din acest an a existat o absență notabilă: China. În timp ce 2023 a fost cel mai bun an pentru acțiunile globale de dinainte de pandemie, cu piețe din Statele Unite, Europa, Japonia și India care s-au bucurat de creșteri puternice, investitorii s-au acrit de China. Un șir de probleme- inclusiv o criză imobiliară, cheltuieli de consum slabe și un șomaj ridicat în rândul tinerilor- au pus a doua cea mai mare economie a lumii pe butuci.
Evolutia Economica?
Indicele CSI 300 al Chinei a scăzut cu peste 11% în acest an, în timp ce indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu aproape 14%. Între timp, indicele MSCI World este pe cale să încheie anul cu 22% mai sus, cel mai mare salt anual din 2019.
Indicele american de referință S&P 500 și indicele european Stoxx 600 sunt pe cale să încheie anul cu o creștere de aproape 25% și, respectiv, 13%.
India a câștigat datorită pariurilor optimiste pe economia sa, în timp ce acțiunile japoneze au beneficiat parțial de evaluări relativ ieftine și de o monedă în scădere.
Cu toate acestea, deși a renunțat la politica sa de închidere strictă a coronavirusurilor la sfârșitul anului 2022, economia Chinei nu a înregistrat o revenire puternică, așa cum sperau mulți investitori.
Printre o listă lungă de provocări, cererea slabă a ținut în frâu prețurile de consum în cea mai mare parte a anului 2023 și există riscul unei spirale deflaționiste.
Companiile străine au devenit, de asemenea, îngrijorate de controalele tot mai stricte ale Beijingului și părăsesc țara.Nici perspectivele pe termen mai lung nu sunt roz.
În noiembrie, Fondul Monetar Internațional (FMI) a declarat că se așteaptă ca rata de creștere a Chinei să ajungă la 5,4% în 2023 și să scadă treptat până la 3,5% în 2028, deoarece economia sa se confruntă cu probleme care variază de la productivitatea slabă la îmbătrânirea populației.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
"Provocarea din 2024 pentru economia chineză nu va fi creșterea PIB-ului- care va fi probabil peste 4,5%", a declarat luna aceasta pentru CNN Derek Scissors, senior fellow la American Enterprise Institute, un think tank de centru-dreapta.
"Provocarea va fi că singura direcție de acolo este în jos".Prețul petrolului în scădere
O economie chineză în dificultate a contribuit la scăderea abruptă a prețurilor petrolului în acest an. Brent, petrolul de referință la nivel mondial, este pe cale să scadă cu aproape 9% în acest an, urmând să se tranzacționeze la aproximativ 78 de dolari pe baril, în timp ce țițeiul West Texas Intermediate, petrolul de referință din SUA, se îndreaptă spre o pierdere de peste 10%, ajungând la aproximativ 72 de dolari pe baril.
Fiind cel mai mare importator de petrol din lume- 71% din petrolul pe care îl consumă provine din țări străine- semnele de slăbire a cererii în China au declanșat vânzări din partea investitorilor. Nivelurile record ale producției de petrol din Statele Unite din acest an au jucat, de asemenea, un rol important în determinarea acestor scăderi de preț.
Administrația americană pentru informații privind energia se așteaptă ca producția de țiței să fi atins un maxim istoric de 12,9 milioane de barili pe zi, în medie, în acest an, și să atingă o altă medie record de 13,1 milioane de barili pe zi în 2024.
La începutul acestei luni, Goldman Sachs și-a redus cu 12% prognoza privind prețul mediu al petrolului pentru anul viitor, invocând producția abundentă din SUA.
Prețurile au scăzut în pofida faptului că Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi- un grup al principalilor producători de petrol din lume cunoscut sub numele de OPEC+- au declarat că vor prelungi o reducere a ofertei de 2,2 milioane de barili pe zi până în primul trimestru al anului viitor, într-un efort de a susține prețurile.
Citește și: Cel mai rău moment al inflației ar putea fi trecut. O recesiune ar putea să nu fie
Citește și: România și Bulgaria salută "piatra de hotar"
Citește și: Kim consideră imposibilă unificarea cu Coreea de Sud