Chiar dacă Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită la data de 20 iulie, manifestările vor fi organizate în perioada 18-20 iulie, zile în care toate unităţile din subordinea Statului Major al Forţelor Aeriene vor face diferite activități.
Citește și: Ziua Aviației 2023: Programul evenimentelor
Activități prilejuite de Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene 2023
Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene 2023 este o zi specială pentru aviatorii militari români, iar potrivit unui comunicat realizat de roaf.ro, manifestările vor fi organizate în perioada 18-20 iulie, în care se vor putea admira mai multe ceremonii militare şi religioase, concursuri sportive, simpozioane şi alte activități. Iată programul în care puteți lua parte de activitățile prilejuite de Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene 2023:
– 18-19 iulie, orele 10.00-11.00, în zona Monumentului Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor, vor avea loc antrenamente cu aeronavele militare care vor participa la evenimentul marcant al Forțelor Aeriene Române;
– 20 iulie, ora 11.00,se va desfăşura o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori în memoria eroilor aviatori la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor;
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Pe timpul ceremoniei vor evolua aeronave militare aparţinând Forţelor Aeriene Române: F-16 Fighting Falcon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, IAR-330 și IAR-99, dar și elicoptere tip EC-135 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, elicoptere tip IAR 330 ale Serviciului Român de Informaţii, o aeronavă Boeing 737 aparținând Tarom, aeronave de tip Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene precum și aeronave Extra 300 aparținând Aeroclubului României.
Citește și: Astăzi este Ziua Marinei Române- Ce evenimente sunt organizate la malul Mării Negre
De ce sărbătorim pe 20 iulie Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene Romane
Ziua în care se sărbătorește Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene 2023 se sărbătorește în fiecare an pe data de 20 iulie, mai exact la data în care românii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, care este ocrotitorul spiritual al piloților. Aviația militară română a luat naștere în anul 1910, atunci când primul avion realizat de Arsenalul Armatei și proiectat de Aurel Vlaicu, a zburat la data de 17 iunie.
În anul 1911, au fost brevetaţi primii ofiţeri ca piloţi, urmând ca un an mai târziu, în 1912, s-a creat prima şcoală de zbor. Corpul de Aviaţie a fost creat în anul 1915, iar în 1917 a fost înfiinţată Direcţia Aeronauticii din Marele Cartier General român. În 1950, aviaţia militară a primit denumirea de Forţele Aeriene Militare, urmând ca numele acesteia să fie iar schimbat în 1977, în Aviaţia Militară.
Ziua de 20 iulie a fost aleasă pentru celebrarea acestei ocazii speciale în ședința de lucru din 6 iulie 1995, atunci când Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat oficierea anuală la data de 20 iulie a unei slujbe de pomenire la Monumentul Aviatorilor din Capitalăț, este relatat de observatornews.ro .
Citește și: Ziua Aviației Române 2022. Câte avioane de luptă are România