Actorii intră în grevă după ce discuțiile cu marile studiouri!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 15 iul 2023, 11:26

Un sindicat care reprezintă aproximativ 160.000 de actori de la Hollywood va intra în grevă după ce negocierile cu marile studiouri au eșuat

Sursa: Captură YouTube

Un sindicat care reprezintă aproximativ 160.000 de actori de la Hollywood va intra în grevă după ce negocierile cu marile studiouri au eșuat

Un sindicat care reprezintă aproximativ 160.000 de actori de la Hollywood va intra în grevă după ce negocierile cu marile studiouri și serviciile de streaming au eșuat. Este pentru prima dată din 1980 când membrii săi au oprit lucrul la producții de film și televiziune, după ce o ultimă zi de negocieri, miercuri, nu a dus la un acord. Fran Drescher, președintele sindicatului SAG-AFTRA, a declarat într-o declarație că ofertele conducerii studiourilor au fost "insultătoare și lipsite de respect".


"Companiile au refuzat să se angajeze în mod semnificativ pe unele subiecte, iar pe altele ne-au blocat complet", a spus ea. "Până când nu negociază cu bună credință, nu putem începe să ajungem la o înțelegere".
Sindicatul a declarat că consiliul său de conducere a aprobat în unanimitate greva, după ce comitetul de negociere a recomandat-o joi dimineață. Actorii urmează să intre pe liniile de pichetare din New York și Los Angeles vineri la prânz, ora Europei Centrale.
În cadrul unei conferințe de presă la sediul sindicatului din Los Angeles, Drescher a declarat că sindicatul nu va accepta modificări ale contractului care nu corespund schimbărilor care au loc în industrie.
"Nu vom continua să facem modificări graduale la un contract care nu mai onorează ceea ce se întâmplă acum cu acest model de afaceri care ne-a fost impus", a spus ea la conferința de presă. "Ce facem noi? Mutăm mobila de pe Titanic? Este o nebunie".

Membrii de rând ai sindicatului au votat deja în proporție de 98% în favoarea autorizării grevei. Organismul care reprezintă studiourile și serviciile de streaming s-a declarat "profund dezamăgit" de decizia de a intra în grevă, afirmând că a oferit creșteri salariale "istorice".
"În loc să continue să negocieze, SAG-AFTRA ne-a pus pe un curs care va adânci dificultățile financiare pentru mii de oameni care depind de industrie pentru a-și asigura existența", a declarat într-un comunicat Alianța producătorilor de film și televiziune (AMPTP).
Vestea viitoarei greve vine după ce o prelungire de două săptămâni a contractului sindicatului a expirat. Un mediator federal solicitat de conducere și aprobat de sindicat s-a alăturat în ultima zi de negocieri.

Alături de scenariști

Membrii SAG-AFTRA se vor alătura acum celor peste 11.000 de membri ai Writers Guild of America, care se află în grevă împotriva acelorași studiouri de la începutul lunii mai.

Această grevă a întrerupt deja producția majorității filmelor și a programelor de televiziune cu scenariu. Nu s-a înregistrat niciun progres aparent în ceea ce privește încetarea acțiunii.
Acum, există temeri că, odată cu actorii care se alătură grevei scenariștilor, opririle s-ar putea prelungi pe tot parcursul verii și poate chiar să persiste până la sfârșitul anului. Se așteaptă ca greva actorilor să oprească majoritatea producțiilor rămase, cu excepția unor filme independente care nu sunt asociate cu marile studiouri.

Actorii și scenariștii de la Hollywood nu au mai fost în grevă în același timp din 1960, când fostul președinte american Ronald Reagan, pe atunci actor, era președintele SAG, precursorul SAG-AFTRA.
Industria s-a schimbat radical de la ultima grevă a actorilor împotriva studiourilor, în 1980, când majoritatea emisiunilor de televiziune erau difuzate pe doar trei rețele de difuzare, iar filmele erau difuzate mai întâi în cinematografe.
"Studiourile și streamerii au implementat schimbări unilaterale masive în modelul de afaceri al industriei noastre, insistând în același timp să ne păstreze contractele înghețate în chihlimbar", a declarat Duncan Crabtree-Ireland, negociatorul-șef al sindicatului.
"Refuzul lor de a se angaja în mod semnificativ cu propunerile noastre cheie și lipsa fundamentală de respect arătată membrilor noștri este ceea ce ne-a adus în acest punct. Studiourile și streamerii au subestimat hotărârea membrilor noștri, așa cum sunt pe cale să descopere pe deplin."
Dificultatea de a veni cu un limbaj contractual care să acopere era serviciilor de streaming și a inteligenței artificiale (AI) este motivul pentru care mulți se tem că va fi dificil să se ajungă rapid la un acord asupra unui contract.
"Aceasta este o negociere de schimbare radicală", a declarat David Mumpower, director de conținut al Mickeyblog- care urmărește știrile despre Disney- și coprezentator al podcastului "Streaming into the Void".
"Și dacă vor greși acum, vor greși timp de zeci de ani".

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Urmărind linia de plutire

Grevele vin într-un moment în care marile companii media și tehnologice care au sărit în lumea serviciilor de streaming se concentrează pe reducerea costurilor și pe profitabilitate, mai degrabă decât pe creșterea numărului de abonați. AMPTP negociază în numele studiourilor- inclusiv Amazon (AMZN), Apple (AAPL), CBS (VIAC), Disney (DIS), NBC Universal, Netflix (NFLX), Paramount Global, Sony (SNE) și Warner Bros. Discovery, compania mamă a CNN.
Multe dintre aceste companii au înregistrat scăderi ale prețului acțiunilor în ultimul an, ceea ce a determinat reduceri de costuri care au inclus disponibilizări.
Anterior, se părea că greva actorilor ar fi putut fi evitată. Drescher a înregistrat un mesaj video către membri, în care spunea că sindicatul poartă "negocieri extrem de productive" cu AMPTP.
Dar imediat după mesajul ei, o scrisoare semnată de sute de actori de profil înalt- printre care Meryl Streep, Glenn Close, Jennifer Lawrence, Bob Odenkirk, Mark Ruffalo, Quinta Brunson și Rami Malek- a îndemnat sindicatul să adopte o linie dură.
Actorii au declarat că sunt pregătiți să intre în grevă pentru contractul de care au nevoie membrii.
"O grevă aduce greutăți incredibile pentru atât de mulți și nimeni nu o dorește", se arată în scrisoare.
"Dar suntem pregătiți să facem grevă dacă se va ajunge la asta. Și suntem îngrijorați de ideea că membrii SAG-AFTRA ar putea fi pregătiți să facă sacrificii pe care conducerea nu le face. Sperăm că ați auzit mesajul din partea noastră. Acesta este un punct de inflexiune fără precedent în industria noastră, iar ceea ce ar putea fi considerat un acord bun în orice alți ani pur și simplu nu este suficient."
Mai mult de 300 de actori au semnat scrisoarea inițial. Numărul semnăturilor a ajuns de atunci la peste 1.000, potrivit publicației de specialitate Deadline. Printre temele grevei actorilor se numără creșterea salariilor, precum și progrese în ceea ce privește drepturile reziduale, în special în cazul serviciilor de streaming.
Există, de asemenea, îngrijorări cu privire la apariția IA.
"Suntem cu toții de acord că IA va fi folosită. Nu știm încă cum va fi folosită", a declarat Tom Nunan, lector la Școala de Teatru, Film și Televiziune din cadrul UCLA.
AMPTP a declarat că propunerea sa către sindicat include "o propunere revoluționară privind AI care protejează imaginea digitală a actorilor".

Citește și: Când devine canicula mortala pentru oameni?

Citește și: Factorul tătic: Cum sprijină tații dezvoltarea copiilor?

Citește și: Risc de holeră în România? OMS trage un semnal de alarmă