Cascada Bigăr a devenit celebră în toată lumea datorită frumuseții ei, astfel că, anual, acesta atrăgea un număr impresionat de turiști, atât din țară, cât și din străinătate. Autoritățile au anunțat că impresionanta cascadă s-a prăbușit, menționând și cauzele care au dus la acest eveniment nefericit. Ce spun activiștii de mediu despre această situație?
Care sunt cauzele care au dus la prăbușirea Cascadei Bigăr? Au apărut sau nu probleme în urma intervenției omului?
La scurt timp după ce a fost anunțată prăbușirea Cascadei Bigăr, Romsilva a făcut precizări în legătură cu motivele care ar fi dus la apariția acestei situații. Potrivit autorităților, se pare că prăbușirea Cascadei Bigăr are la bază cauze naturale și că aceasta ar fi cedat sub propria greutate.
„Romsilva respinge cu fermitate informațiile false referitoare la prăbușirea Cascadei Bigăr, lansate în spațiul public de un ghid de turism și "activist de mediu".
Așa cum am precizat anterior, cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului.”,
Citeste si: 6 obiective turistice pe care să le vizitezi fără urme de regret în România
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Persoanele cu dizabilități primesc ajutor din partea statului! Despre ce este vorba
Cu toate că autoritățile au oferit un punct de vedere oficial, activiștii de mediu sunt de părere că, în realitate, cauzele sunt altele. Mai exact, Mircea Jumanca, activist pentru protecția mediului și ghid de turism, consideră că prăbușirea Cascadei Bigăr ar fi fost provocată de intervenția omului, mai exact de captarea apei de către păstrăvăria aflată în zonă.
„Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural.”, a precizat Mircea Jumanca, activist pentru protecția mediului și ghid de turism, potrivit digi24.ro.
Autoritățile cataloghează aceste informații ca fiind false, sfătuindu-i pe oameni să nu creadă zvonurile apărute.
Cascada Bigăr a impresionat prin forma ei atipică, devenind o atracție pentru o mulțime de turiști.