Acuzații grave la adresa Spitalul de Urgență din Cluj, după ce mai mulți bebeluși au murit. Mărturiile cutremurătoare a unei mame ”Copilul a mai rezistat șapte zile și a murit”

Author: Alina Petre
Actualizat: 19 iul 2023, 01:00

Acuzații grave la adresa Spitalul de Urgență din Cluj

Sunt acuzații grave la adresa medicilor Spitalul Județean de Urgență din Cluj, după ce trei bebeluși care au murit în luna septembrie, la doar câteva zile de la naștere.

Părinții celor trei bebeluși, care au decedat în luna septembrie, la secția de Neonatologie 1 a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj (SCJU), fac acuzații grave la adresa medicilor și spun că moartea copilașilor s-a produs din cauza unor infecții intraspitalicești tratate necorespunzător.

Citeste si: Peste 30 de morți într-un atac la o grădiniță din nordul Thailandei

Acuzații grave la adresa Spitalul de Urgență din Cluj, după ce mai mulți bebeluși au murit

Cei trei bebeluși au murit, în luna septembrie, la doar câteva zile de la naștere, în Spitalul Județean de Urgență din Cluj.

Părinții celor trei bebeluș susțin că moartea copilașilor s-a produs din cauza unor infecții intraspitalicești tratate necorespunzător. În cauză, aceștia au formulat trei plângeri penale pentru ucidere din culpă, potrivit adevărul.ro.

Conducerea Spitalului și Direcția de Sănătate Publică Cluj arată că doar într-un singur caz a fost vorba despre infecție asociată asistenței medicale (IAAM), dar nu aceasta a fost cauza morții bebelușului.

„Ministerul Sănătății, prin intermediul Direcției de Sănătate Publică Cluj și INSP, a dispus o anchetă pentru verificarea aspectelor semnalate. Pe baza analizei tuturor documentelor medicale (inclusiv a buletinelor anatomopatologice) și a controlului în spațiile Secției Neonatologie 1 s-a constatat că în luna septembrie 2022, în Sectia Neonatologie 1 a spitalului SCJU Cluj, a fost identificat un singur caz de IAAM (infecție asociată asistenței medicale) cu etiologie Seratia marcensens (nou-nascut Alexandra V.)”,

precizează reprezentanții Spitalului Județean.

Se pare că, în documentele medicale ale unuia dintre bebeluși, infecția intraspitalicească nu este cauza decesului.

Mărturiile cutremurătoare ale uneia dintre mame 

Anca Todașcă, mama lui Elias, a susținut că s-a internat în 1 septembrie, cu sarcină în 28 de săptămâni. „Am analize făcute atât aici, cât și în privat, nu aveam nicio infecție la internare.

Am fost internată 21 de zile, iar în 18 septembrie mi s-a făcut rău, foarte rău. Nu știau ce am. Mi-au făcut inclusiv test COVID, aveam febră 38,6”, a povestit femeia pentru sursa citată.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Aceasta spune că din hârtiile primite după externare rezultă cu din 14 septembrie, medicii au știut că are infecție cu E.coli.

„Probabil că dacă vedeau că am infecție nu-mi provocau nașterea prematură. Am născut în data de 18 septembrie, i-am dat infecția copilului, iar copilul a mai rezistat șapte zile și a murit. Sincer, când am întrebat cum e posibil să iau E.coli în spital au ridicat din umeri”.

Bebelușul a stat doar două zile la Neonatologie și după aceea l-au mutat la Pediatrie, unde i s-a pus un cateter la plămâni deoarece făcuse alte complicații de la infecție.

Timp de 21 de zile cât a fost internată, Anca spune că nu a văzut să se facă curățenie generală cu dezinfectant în salon. În plus, când se schimbau pacientele, pătura de pe pat rămânea aceeași.

„Se schimba lenjeria, dar pătura era aceeași “, a spus femeia.

Anca Todașcă simte că medicii au greșit doarece din hârtiile primite se poate vedea că din data de 14 septembrie, în analizele ei de urină a apărut infecția cu E.coli., dar nu i s-a dat niciun tratament.

Ce spun reprezentanții spitalului

Spitalul a arătat că deși confirmă infecția intraspitalicească, nu aceasta a fost cauza decesului.

„Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj regretă pierderea nou-născuților prematuri și este alături de familiile îndurerate. Respectăm dreptul legal al familiilor de a se adresa instanței și vom pune la dispoziție toate documentele medicale, în cazul în care vor fi solicitate. După semnalarea cazului izolat de infecție au fost aplicate toate măsurile prevăzute în protocoalele medicale legate de limitarea răspândirii, controlul și prevenirea infecțiilor spitalicești”, se arată în răspunsul trimis către ”Adevărul”.

Citeste si: Mama bebelușului băgat într-o caserolă de către medicul de la Maternitatea Polizu face primele declarații despre cele întâmplate: „Doctorul nu a vrut să-i dea nicio șansă la viaţă”

 

Taguri: