Adevăratul motiv pentru care a fost inventată drujba! Nu pentru lemne, ci pentru femeile gravide. Cum era folosită

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 05 sep 2024, 14:55

Drujba nu a fost creată pentru tăierea lemnelor, ci ca un instrument medical pentru a ajuta la nașterile dificile

Sursa: Pixabay

Deși astăzi drujba este asociată în principal cu tăierea lemnelor și, în cultura populară, cu filme horror precum The Texas Chainsaw Massacre, scopul inițial al acestui instrument este mult mai înspăimântător și surprinzător decât și-ar fi imaginat majoritatea oamenilor.

În secolul al XIX-lea, drujba a fost creată ca un instrument medical pentru a ajuta la nașterile dificile. În acea perioadă, medicina era încă departe de tehnicile avansate de astăzi, iar procedurile care în prezent ar părea barbare erau folosite în încercarea de a salva viețile mamelor și copiilor.

Citește și: „Zici că era tăiat de drujbă” Un băiat de 14 ani a fost înjunghiat de mai mulți agresori, după un scandal care ar fi pornit de la o fată: „E pregătit nenicu!”

Drujba, inventată inițial pentru a ajuta femeile să nască

Una dintre aceste proceduri era simfiziotomia, o intervenție prin care medicii tăiau simfiza pubiană – articulația care unește oasele pelvisului – pentru a lărgi canalul de naștere atunci când un copil nu putea fi născut natural.

La început, simfiziotomia era efectuată cu ajutorul unui cuțit. Însă, această metodă se dovedea extrem de lentă și periculoasă, crescând riscul de infecții și alte complicații severe.

Pentru a accelera procedura și a reduce riscurile asociate, medicii au conceput o primă versiune a drujbei, care era de dimensiunea unui cuțit de bucătărie. Acest instrument cu lanț permitea tăierea mai rapidă și eficientă a oaselor, oferind medicilor o soluție inovatoare pentru a facilita nașterile complicate.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Deși această nouă tehnică a crescut șansele de supraviețuire atât pentru mame, cât și pentru nou-născuți, consecințele pe termen lung pentru femeile care treceau prin această procedură erau devastatoare. Tinerele mame rămâneau adesea cu probleme de sănătate care le afectau pentru tot restul vieții, în urma traumei fizice provocate de simfiziotomie.

Reacția internauților, când au aflat adevăratul motiv al utilizării drujbei

Conversațiile despre acest subiect au devenit recent virale pe rețelele sociale, mai ales pe TikTok, unde utilizatorii au descoperit cu uimire acest aspect îngrozitor din istoria medicinei. Mulți dintre cei care au aflat pentru prima dată despre scopul inițial al drujbei și-au exprimat șocul.

„Inițial, am crezut că drujba era folosită ca instrument de tortură. Se pare că este mult mai rău de atât.

Îmi pare atât de rău pentru femeile de atunci”, a transmis unul dintre comentatori, conform publicației  Mirror