Adevăratul motiv pentru care a întârziat a doua tranşă de vaccin în România. Ce a declarat Valeriu Gheorghță

Webeditor: Denisa Avram
Actualizat: 19 iul 2022, 18:15
De ce intarzie a doua transa de vaccin in Romania

Vaccinarea anti-COVID va suferi o întârziere. De vină ar fi producătorul vaccinului, care a întimpinat probleme, ce au dus la amânarea livrării în România.

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a declarat că întârzierea celei de-a doua tranșe de vaccin se datorează unei probleme de organizare și soft a companiei Pfizer.

Conform reprezentanţilor Pfizer, au fost depistate probleme la fabrica din Belgia. Prin urmare, dozele de vaccin vor ajunge în România cu o întârziere de 24 de ore, a spus Valeriu Gheorghiță.

Ce a declarat Valeriu Gheorghță 

Medicul militar Valeriu Gheorghță, responsabil de campania naţională de vaccinare anti-COVID, a declarat pentru Antena 3: 

„Am fost înștiințat de compania Pfizer că din cauza unor probleme care țin de fabrica din Belgia, o problemă care ține de organizare și de soft, vaccinurile vor fi livrate cu o zi întârziere. Se începe din 29 decembrie și, respectiv 30 decembrie.

(...) În opt țări europene există această întârziere. O parte din țări au primit astăzi (duminică – n.r.), o altă parte vor primi mâine și poimâine. De asemenea, în România(...) pe 29, în România vor ajunge tranșele pentru București, pentru Timișoara și Cluj, și pe 30 decembrie ajung tranșeele alocate pentru Iași, Brașov, Constanța și Craiova”
, a spus el.

Potrivit lui Gheorghiță, nu există un calendar exact de livrare, dar se ştie cu siguranţă că dozele de vaccin vor ajunge în țară în perioada următoare.

„Săptămânal va fi câte o tranșă de circa 150.000 de doze. Vreau să precizez încă un aspect: calendarul de livrare este estimativ. Este o certitudine că va fi săptămânal, însă ziua exactă în care se livrează poate să sufere modificări. Compania Pfizer și-a luat angajamentul că ne va anunța cu cel puțin două zile înainte față de momentul livrării, tocmai pentru a putea organiza procesul logistic de recepție și de stocare”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Un nou transport de vaccinuri va ajunge în România pe 28 decembrie. Câte doze vom primi în tranşa a doua

Grupul de Comunicare Strategică a confirmat faptul că în opt țări s-a întârziat livrarea din cauza unor probleme tehnice ale producătorului.

Astfel, luni vor sosi mai multe doze de vaccin anti-COVID-19 în București, Cluj și Timișoara. În 30 decembrie ele vor ajunge şi în Brașov, Constanța, Craiova și Iași.

Luni ar fi trebuit să intre în ţară 144.000 de doze de vaccin, care urmează să fie distribuite în peste 370 de centre regionale de vaccinare din țară. 

Citeste si: Cât costă vaccinul anti-coronavirus? Dezvăluirea făcută de un secretar de stat