Adevarul despre covrigi: cat de sanatosi sunt de fapt covrigii

Autor: B.M.
Adevarul despre covrigi: ce se intampla cand mananci covrigi

Covrigi: cat de sanatosi sunt covrigii si ce efecte are consumul regulat de covrigi.

Covrigii reprezinta una dintre cele mai populare gustari in randul romanilor. Sunt consumati in special dimineata, in drum spre serviciu, sau la birou alaturi de o cafea calda. Fie ca sunt cu sare, seminte, susan sau mac, piata de covrigi din Romania este uriasa, iar statisticile arata ca anual aceasta are o valoare de aproximativ 160 de milioane de euro.

Stiati insa ce efecte nocive are consumul de covrigi asupra organismului? Iata cat de sanatosi sunt de fapt covrigii.

Citeste si: Branza toxica: cum iti dai seama ce branza este toxica pentru organism! Semnele care iti arata ca nu e 100% naturala

Citeste si: Scovergi: reteta mai putin stiuta pentru un desert romanesc

Citeste si: Mamaliga. Cum sa faci mamaliga perfect, fara cocoloase

Covrigi: cat de toxici sunt de fapt covrigii

Potrivit specialistilor in alimentatie, covrigii au mai multe dezavantaje decat avantaje. Din cauza felului in care este pregatit un singur covrig ajunge sa aiba aproximativ 300 de calori; cu toate acestea valoarea lui nutritionala este aproape nula.

Covrigii sunt facuti in general din faina alba rafinata, ulei si margarina, dupa care sunt fierti intr-un amestec care contine zahar si potentiatori de gust.

Aceasta combinatie este extrem de nociva pentru organism, ducand la aparitia unor probleme de sanatate precum hipertensiune, diabet sau cresterea nivelului de colesterol din sange.

Covrigii contin si sare in cantitati extrem de mari, fapt care favorizeaza aparitia hipertensiunii arteriale. Sarea duce si la aparitia fibrozei, care afecteaza ficatul, iar in plus ingreuneaza functionarea rinichilor.

De asemenea putina lume stie ca, atunci cand sunt consumati calzi, covrigii reprezinta un adevarat pericol pentru stomac; covrigii calzi irita stomacul.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Continutul ridicat de zahar din covrigi favorizeaza aparitia diabetului, deoarece organismul ajunge in timp sa dezvolte o rezistenta la insulina.

Covrigii sunt extrem de bogati si in carbohidrati: un singur covrig are aproximativ 50 de grame de carbohidrati, in conditiile in care doza zilnica recomandata este de 130 de grame pe zi. Astfel cei care consuma covrigi sunt predispusi obezitatii.

S-a mai demonstrat si ca un consum mare de faina alba, principalul ingredient al covrigilor, incetineste procesele metabolice si favorizeaza aparitia acneei. Nu in ultimul rand, consumul regulat de covrigi afecteaza pancreasul si intestinul gros.

Citeste si: Dietă diabet. Ce alimente poți consuma dacă suferi de diabet

Reteta de covrigi sanatosi: cum sa faci acasa covrigi sanatosi

Se pot prepara acasa covrigi mult mai sanatosi decat cei din comert. Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: 400 de grame de faina integrala, nu alba, apa, 20 de grame de drojdie proaspata, o lingurita de zahar, doua linguri de ulei, o lingurita de sare, apa, 40 de grame de bicarbonat de sodiu.

Se pun intr-un bol faina, zaharul si drojdia, se adauga apa calduta si cele doua linguri de ulei si se framanta aluatul. In momentul in care compozitia devine legata se adauga sarea, dupa care se continua framantatul pana in momentul in care aluatul este elastic. Daca este nevoie pe parcurs se mai adauga apa.

Ulterior se acopera aluatul cu un prosop si se lasa la dospit timp de 30- 40 de minute. Dupa aceasta perioada se scoate, se portioneaza in parti egale si se da forma covrigilor.

In paralel se pun aproximativ doi litri de apa intr-o oala, se adauga bicarbonatul de sodiu si se pun covrigii la fiert timp de aproximativ 30 de secunde.

Ulterior se scot, se pun pe o tava acoperita cu hartie de copt si se baga la cuptor timp de aproximativ 20 de minute, la o temperatura in jur de 200 de grade Celsius.

Se servesc calzi, alaturi de o bautura calda. Pofta buna!

 

Taguri: