Adevărul despre ridichea neagră cu miere. Ce efect are, de fapt, asupra sistemului imunitar

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 16 oct 2023, 00:35

Care sunt beneficiile ridichei negre asupra organismului?

Sursa: https://pixabay.com/

Care sunt proprietățile ridichei negre și ce efect are asuprea sistemului imunitar?

Care sunt beneficiile ridichei negre asupra organismului?

De unde provine ridichea neagră

Ridichea neagră este o rădăcinoasă, de mărimea unui cartof mediu, cu exteriorul negru și miezul alb. Ignorată pe nedrept, este una dintre vegetalele pe care merită să o includeți în meniu pentru beneficiile sale, dar și pentru gustul provocator. Rădăcina ei este comestibilă și are un înveliș negru dur, cu miez alb.

Are o aromă puternică datorită diferiților compuși chimici pe care planta îi folosește ca sistem de apărare împotriva dăunătorilor.

Citește și: Cum influențează alimentația sănătatea orală. De ce e important ce mănânci

Aceasta își are originea în Egiptul Antic, iar regiunea Siriei de astăzi este locul în care crește. Rădăcinoasa a fost menționată pentru prima dată în secolul al XV-lea și este principalul soi de ridiche.

După a apărut ridichea de primăvara, unul dintre cele mai răspândite soiuri din România. În prezent aceasta este cel mai des utilizată pentru tratarea unor boli.

Este mai mare decât soiurile de primăvară și crește până la zece centimetri în diametru sau lungime, în timp ce planta poate crește până la jumătate de metru. 

Ridichea are mai multe forme putând fi rotundă, cilindrică sau alungită.

Beneficiile ridichei negre

Ridichea are un efect detoxifiant asupra organismului, ajutând la menținerea sănătății ficatului și a funcționării sale normale. Ridichea neagră fluidizează secrețiile bronșice, datorită conținutului său bogat în substanțe active sulfurate.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Aceasta ajută la combaterea efectelor exceselor alimentare într-un mod natural și eficient, mai ales acum, după Sărbători.

Datorită conținutului mare de fibre și apă, consumul de ridiche neagră favorizează tranzitul intestinal și elimină constipațiile. Ridichea neagră conține o cantitate importantă de rafanină, o substanță ce contribuie la menținerea în cote normale a hormonului secretat de glanda tiroidă.

Citește și: Din cauza inflației, în Filipine, ceapa a ajuns să coste mai mult decât carnea de vită. Cel mai mare preț din lume

De asemenea, aceasta conține sulf care este ideal pentru combaterea acneei, sub formă de mască de față preparată în casă (se dă pulpa pe răzătoare și se aplică pe zonele cu probleme timp de 20 de minute, apoi se clătește).

Chinezii sunt de părere că dacă consumăm acest aliment va aduce un beneficiu important organismului. Folosită de faraoni pentru proprietățile sale răcoritoare și hrănitoare, ridichea a fost recomandată ulterior pentru a stimula pofta de mâncare și a fost apoi folosită ca diuretic în Evul Mediu.

În zilele noastre este folosită ca remediu împotriva tusei și bronșitei.

Alte beneficii ale ridichei negre

Aceasta reglează metabolismul și este o sursă importantă de vitamina B9 contribuind la menținerea normală a metabolismului corpului. De asemenea, aceasta reduce oboseala și stresul.

Ridichea neagră este bogată în potasiu, ceea ce duce la îmbunătățirea sistemului nervos și muscular, menținând tensiunea în parametri normali.

Aceasta ameliorează durerile cauzate la nivelul tubului digestiv și ușurează digestia. Are proprietăți asupra ficatului ajutând-ul să epureze. Stimulează activitatea bilei și astfel ajută la eliminarea diferitelor toxine care s-au acumulat din cauza digestiei. Este recomandată persoanelor care suferă de insuficiență hepatică. Rădăcina uscată ajută în caz de bronșită ușoară.

Potrivit unor studii, se zice că sucul de ridiche neagră (pe care îl puteți obține și cu un blender) contribuie la reducerea tulburărilor cardiovasculare și a anumitor tipuri de cancer datorită glucozinolaților și izotiocianaților pe care îi conține.

Sursă: libertatea.ro

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.