Autoritățile au recunoscut! ADEVĂRUL despre scanarea termică

Autor: O.P.
Actualizat: 26 ian 2021, 15:10

Măsurarea temperaturii la intrare în magazine și instituții, considerată de medici inutilă

Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoasa, a declarat că valorile înregistrate cu termometrele folosite la intrarea în supermarketuri sunt numai orientative, având o valoare de prognostic în anumite limite, precizând că nu sunt de luat în calcul.

Citeste si: Somajul tehnic se plateste si dupa 1 iunie, dar nu ca pana acum. Ce se schimba

„Aceste termometre digitale, întâlnite la intrarea în toate supermarketurile, au o valoare de prognostic în anumite limite, în sensul că valoarile de temperatură pot fluctua de la persoană la persoană.

Inclusiv dacă termometrul este bine calibrat şi dacă este sau nu lipit de frunte poate face diferenţa.

Pe cele pe care le-am cumpărat noi scria că trebuie poziţionate la un centimetru de calota craniană, pe altele scrie că direct pe frunte. Calitatea de măsurare a temperaturii depinde de metoda de măsurare, dacă este făcută cu termometru digital, cu termometru cu mercur, cu cel de băgat în ureche, cu cel de pus pe frunte.

De asta, în funcţie de ce tip de termometru se utilizează, aceste intervale de temperatură trebuie evaluate cu prudenţă. Valorile înregistrate cu aceste termometre la supermarket pot să fie doar orientative, dar nu sunt de luat în calcul din punct de vedere medical”, a declarat medicul pentru News.ro.

Citeste si: Ai trecut pe langa cineva infectat cu coronavirus? Cum afli daca au fost expus

 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În România, masura luării temperaturii a fost introdusă în mod obligatoriu prin Hotărârea nr. 24/14.05.2020 de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Potrivit Hotărârii nr. 24/14.05.2020, în situațiile unde munca de la domiciliu nu este posibilă, organizațiile (publice sau private) vor asigura triajul epidemiologic constând în controlul temperaturii personalului.

Citeste si: Ti-ai ales furnizorul? Piata gazelor se liberalizeaza de la 1 iulie 2020. Ce trebuie sa faci

Constituționalitatea acestei măsuri ridică semne de întrebare având în vedere că reglementările prevăd că este obligatorie, dar nu instituie și garanții pentru drepturile omului.

Citeste si: Prognoza meteo 21 mai 2020. Vremea rece si ploile pun stapanire pe Romania. Temperaturi mai scazute decat normalul perioadei

Citeste si: Prognoza meteo 21 mai 2020. Vremea rece si ploile pun stapanire pe Romania. Temperaturi mai scazute decat normalul perioadei