Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoasa, a declarat că valorile înregistrate cu termometrele folosite la intrarea în supermarketuri sunt numai orientative, având o valoare de prognostic în anumite limite, precizând că nu sunt de luat în calcul.
Citeste si: Somajul tehnic se plateste si dupa 1 iunie, dar nu ca pana acum. Ce se schimba
„Aceste termometre digitale, întâlnite la intrarea în toate supermarketurile, au o valoare de prognostic în anumite limite, în sensul că valoarile de temperatură pot fluctua de la persoană la persoană.
Pe cele pe care le-am cumpărat noi scria că trebuie poziţionate la un centimetru de calota craniană, pe altele scrie că direct pe frunte. Calitatea de măsurare a temperaturii depinde de metoda de măsurare, dacă este făcută cu termometru digital, cu termometru cu mercur, cu cel de băgat în ureche, cu cel de pus pe frunte.
De asta, în funcţie de ce tip de termometru se utilizează, aceste intervale de temperatură trebuie evaluate cu prudenţă. Valorile înregistrate cu aceste termometre la supermarket pot să fie doar orientative, dar nu sunt de luat în calcul din punct de vedere medical”, a declarat medicul pentru News.ro.
Citeste si: Ai trecut pe langa cineva infectat cu coronavirus? Cum afli daca au fost expus
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
În România, masura luării temperaturii a fost introdusă în mod obligatoriu prin Hotărârea nr. 24/14.05.2020 de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
Citeste si: Ti-ai ales furnizorul? Piata gazelor se liberalizeaza de la 1 iulie 2020. Ce trebuie sa faci
Constituționalitatea acestei măsuri ridică semne de întrebare având în vedere că reglementările prevăd că este obligatorie, dar nu instituie și garanții pentru drepturile omului.