Branza tofu a devenit din ce in ce mai populara in ultimele zile si este apreciata in special de vegetarieni. Ca origine branza tofu vine din China, iar proprietatile ei provoaca multe controverse in randul consumatorilor.
Iata ce beneficii si ce contraindicatii are branza tofu.
Tofu: ce este branza tofu
Tofu este un aliment traditional in China si este realizat in general din boabe de soia, apa si produse de coagulare. Cele mai utilizate substante folosite la inchegare sunt urmatoarele:
- sulfatul de calciu, din care rezulta o branza tofu moale, putin sfarmicioasa;
- clorura de magneziu si clorura de calciu, din care rezulta o branza tofu moale si putin sfarmicioasa;
- glucono delta-lactona, din care rezulta o branza tofu cu aspect gelatinos si cu un gust acrisor.
Citeste si: Faina toxica: ce tip de faina este toxica, nu trebuie cumparata
Tofu: ce beneficii are branza tofu
Contrar a ceea ce multi cred, consumul de branza tofu poate avea multiple beneficii pentru organism. Tofu contine aminoacizi esentiali si vitamine, precum fier, calciu, mangan, cupru, magneziu, zinc, seleniu si vitamina B1.
Tofu este bogat spre exemplu in izoflavoni, care contribuie la reducerea nivelului de colesterol rau din organism.
Tot izoflavona din compozitia tofu ajuta la incetinirea pierderii densitatii osoase. Este redus astfel substantial riscul de osteoporoza, iar sistemul osos este intarit.
In urma studiilor s-a descoperit si ca un consum regulat de branza tofu poate incetinii evolutia Alzheimer-ului si poate ajuta ficatul sa se refaca dupa o serie de afectiuni hepatice agresive.
Tofu poate combate si afectiunile renale, datorita continutului mare de minerale din compozitie. In plus tofu contine si antioxidanti, care distrug radicalii liberi produsi de organism si incetinesc procesul de imbatranire al organismului.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citeste si: 7 greseli pe care le faci cand gatesti ciuperci
Tofu: cat de toxica este branza tofu
Consumul de branza tofu are si o serie de contraindicatii care sunt foarte bine cunoscute. De cele mai multe ori tofu este facut din soia modificata genetic. S-a demonstrat ca aceste tipuri de soia afecteaza modul de functionare al sistemului digestiv.
Tofu contine si fitoestrogeni, o serie de substante care blocheaza productia normala de estrogen. Fitoestrogenii au fost legati de aparitia cancerului la san, iar multe studii spun ca ar hrani evolutia acestuia. Tot pe plan hormonal, tofu contine o alta serie de substante care blocheaza hormonii tiroidieni.
Consumul de tofu nu este indicat copiilor, deoarece izoflavona din compozitie poate afecta dezvoltarea organelor genitale.
Nu in ultimul rand, atunci cand cumperi tofu verifica modalitatea de preparare a acestuia: este preferat sa fie fermentat. Toful nefermentat contine mai multe substante care blocheaza actiunea tripsinei, o enzima care joaca un rol esential in digestie.
Citeste si: Cat de toxic e uleiul de floarea soarelui? Efectele negative ale uleiului vegetal de floarea soarelui
Reteta cu tofu: cum faci omleta cu tofu
Pentru a prepara omleta cu tofu ai nevoie de urmatoarele ingrediente: tofu, ceapa, usturoi, oua, ardei gras, jumatate de avocado, sare, piper si ulei de masline.
Mod de preparare: se taie ceapa, usturoiul, ardeiul graf si tofu in bucati mici si se pun la calit intr-o tigaie incinsa, in care ai adaugat in prealabil uleiul de masline.
Dupa cateva minute adauga peste ele ouale batute bine. Se lasa timp de 10- 15 minute la foc mic, dupa care se intoarce pentru a se gati pe partea cealalta.
La final se scoate pe o farfurie intinsa si se consuma alaturi de avocado taiat felii. Pofta buna!