Adevăruri și mituri despre cazanele în condensație

Author: Oana Iosif

În ultima vreme se vorbește mult despre tehnologia de combustie și bineînțeles, despre cât de profitabile sunt investițiile în cazane în condensaţie pe combustibil gazos pentru cei care doresc să ducă un stil de viață confortabil.

Tehnologia de la baza cazanelor în condensație reduce semnficiativ pierderile de căldură determinate prin arderea gazelor și ajută la maximizarea eficienței energetice. Astfel, cu ajutorului unui cazan în condensație, mai ales dacă este vorba de un dispozitiv performant și calitativ așa cum este cazul celor din portofoliul viessmann.ro, poți economisi și bani pe care altfel i-ai fi cheltuit ca să te încălzești, dar poți în același timp și crește gradul de confort din locuința ta.

De asemenea, un lucru care trebuie menționat când vine vroba de cazanele în condensație, este faptul că acestea poluează mai puțin și astfel, ca utilizator, investind într-un astfel de dispozitiv, ajungi să te implici activ în protecția mediului înconjurător. Poate că nu ți se pare mult dacă doar tu și familia ta reduceți gradul de poluare produsă de locuința voastră, dar în realitate, dacă fiecare dintre noi am face puțin câte puțin, atât cât suntem capabili, lumea ar deveni un loc mai bun.

Pe de altă parte, cu toate că au o mulțime de avantaje spre diferență de cazanele tradiționale, asta tot ce ține de cazanele în condensație este doar lapte și miere. Devenidin din ce în ce mai populare, în jurul lor s-au creat și multe mituri pe care ar fi bine să le cunoști și să le lămurești înainte de a investi într-un astfel de dispozitiv.

Adevărat sau fals: Eficiența cazanelor în condensație se dovedește doar atunci când condensează în proporție de 100%

Fals. Cazanele în condensație sunt niște dispozitive foarte eficiente chiar și atunci când execută sarcini parțiale. Nu trebuie să condenseze în proporție de 100% pentru a fi considerate profitabile deoarece schimbătoarele lor de căldură oferă suficiente beneficii. De exemplu, unele cazane au un randament superior chiar și atunci când nu funcționează deloc în condensație. Pentru a beneficia de avantaje cât mai mari însă, este important să investești într-un cazan potrivit pentru proiectul tău, ținând cont și de reglementările în vigoare existente în acest sens.

Adevărat sau fals: Trebuie să instalezi calorifere mai mari dacă folosești un cazan în condensație

Parțial fals, parțial adevărat. Cazanele în condensație fac echipă bună cu sistemele de încălzire prin podea, dar asta nu înseamnă că nu pot fi folosite și cu calorifere, indiferent de dimensiunile pe care le au acestea. Sistemele de încălzire la care sunt montate cazanele în condensație trebuie să permită funcționarea în condensație pe tot parcursul anului, ceea ce poate duce la o investiție de proporții. Dar pe de altă parte, chiar și sistemele dotate cu calorifere mai mici, specifice temperaturilor înalte ale turului, pot beneficia din plin de tehnologia în condensație. Înainte de a investi într-un cazan în condensație însă, pentru o eficiență maximă, cel mai bine ar fi să soliciți sfatul unui specialist în proiectarea sistemelor de încălzire și ceri lui să stabilească care este dimensiunea ideală a radiatoarelor, pe baza unui calcul termic.

Adevărat sau fals: Cazanele în condensație nu se pot integra în sistemele de încălzire deja existente

Complet fals. Cazanele în condensație pot fi integrate în majoritatea sistemelor de încălzire, fiind ușor de montat dacă apelezi la ajutorul unui specialist. Ele au un grad avansat de compatibilitate cu o gamă diversă de sisteme de încălzire și fac comunicarea între elementele sistemului să fie mai facilă. De asemenea, odată instalate, cazanele în condensație cresc semnificativ randamentul sistemului făcându-l astfel să emită mai multă căldură, la un cost mai mic. Singura cerință care ar trebui respectată pentru a profita la maxim de un cazan în condensație conectat la sistemul termic care există deja în locuința ta este să cureți mai întâi cât se poate de bine sistemul înainte de a instala noul dispozitiv. De asemenea, în ceea ce privește operațiunile de mentenanță, pentru a te bucura de cazanul tău cât mai mult timp, solicită de fiecare dată suportul unui specialist și nu încerca să cureți singur cazanul dacă nu ai experiență.

 


Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, joi, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.