ADIO, ''scutiri fiscale''! Măsura propusă de Guvern care afectează toți angajații din acest domeniu

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 16 dec 2021, 10:56

Guvernul vrea să elimine facilitățile fiscale din domeniul IT

Sursa: unsplash

Dispariția facilităților fiscale din IT ar putea da naștere unui val serios de probleme. Măsura ar putea afecta atât companiile IT, cât și pe angajații din acest domeniu.

În cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Guvernul a precizat că își dorește ca în următorii ani să introducă o reformă fiscală prin intermediul căreia să reducă sau chiar să elimine stimulentele fiscale excesive. Astfel, s-a vorbit tot mai mult în spațiul public despre dispariția facilităților fiscale din IT sau construcții. Ce consecințe ar putea avea o astfel de măsură?

Ce se va întâmpla în România dacă vor dispărea facilitățile fiscale din IT?

Dispariția facilităților fiscale din IT îi va afecta considerabil pe toți cei care își desfășoară activitatea în acest domeniu. Este cunoscut faptul că o bună parte din cei care lucrează în IT beneficiază de scutirea unor taxe și impozite și scutirea de impozitul pe veniturile salariale, în valoare de 10%.

Pentru a creștere bugetul statului, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Guvernul a precizat că își dorește să elimine aceste facilități fiscale din construcții, IT și cercetare până în anul 2025.

Practic, dispariția facilităților fiscale din IT ar putea duce la o creștere a încasărilor la bugetul de stat. Cu toate acestea, având în vedere că firmele vor căuta soluții prin care angajații să fie în continuare scutiți de taxe și impozite, măsura s-ar putea dovedi ineficientă pe termen lung.

Studiile realizate de EY Romania, citate de avocatnet.ro, arată că în cazul în care Guvernul va impune dispariția facilităților fiscale din IT, foarte nulte persoane vor trece de la contractele de muncă la alte forme de colaborare care să implice o sarcină fiscală redusă, iar pe

listă se regăsesc contractele de tip PFA, II, IF sau microîntreprinderi.  Astfel, foarte multe persoane care activează în domeniul IT fie vor renunța la contractele de muncă, fie se vor gândi serios să își mute jobul într-o altă țară.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În acest context, nu doar că încasările la bugetul de stat nu vor crește, ci din contră, acestea ar putea să scadă și mai mult, mai ales dacă angajații din IT vor pleca din țară în căutarea unui alt job. 

Citeste si: Ce se întâmplă cu taxele din 2022? Ministrul Finanțelor a făcut anunțul oficial

De ce își doresc autoritățile să elimine facilitățile fiscale din IT și construcții?

Reprezentanții autorităților au precizat că facilitățile fiscale acordate celor din IT și construcții reprezintă aproximativ 3% din PIB și că dacă vor dispărea aceste scurtiri de taxe și impozite, atunci bugetul de stat ar putea crește considerabil.

Ce înseamnă eliminarea facilităților fiscale din IT și construcții?

Eliminarea facilităților fiscale din IT și construcții înseamnă, de fapt, retragerea dreptului celor care lucrează în aceste domenii de a fi scutiți de anumite taxe și impozite. În acest context, salariile nete ale acestor angajați ar putea să scadă,

iar specialiștii sunt de părere că ar putea fi încurajată munca fără contract de muncă. În plus, ar putea să apară migrația angajaților către alte țări, fenomen cu care România se confruntă de ani buni și pe care încearcă să îl stopeze.

Citeste si: Românii vor primi ajutor de la stat pentru facturile uriașe la electricitate și la gaze. Ce condiții trebuie să îndeplinească.