Admitere facultate 2023: Mai multe universități din țară au anunțat recorduri de înscrieri pentru acest an. Care sunt cele mai căutate domenii?

Author: Cristina Mocanu

Mai multe universități din țară au anunțat recorduri de înscrieri pentru acest an.

Sursa: pexels.com

Un nou record de înscrieri la universitățile din România au fost anunțate de către reprezentanții acestora.

Universitățile din România au anunțat un nou record la înscrierea pentru admiterea la facultate 2023.

Noi recorduri pentru admiterea la facultate 2023

Universitățile din România precum: Universitatea din București, Academia de Studii Economice sau Universitatea Transilvania din Brașov se numără printre instituțiile de învățământ superior care au anunțat, în ultima săptămână, recorduri de înscrieri la admitere, în 2023. 

De asemenea viitorii studenți sunt atrași și de profilul Psihologic, din cadrul Universității din București.

Citește și: Rezultate Admitere ASE 2023: Când se afișează listele cu elevii admiși la buget?

Un nou record de înscrieri a fost anunțat și de Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, unde concursul de admitere a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, rectorul acestei instituții oferind date comparative doar pentru ultimii doi ani.

În acest an, Au absolvit Bacalaureatul un număr de candidați similar cu cel din anii trecuți: 94.000

din totalul candidaților, în ușoară creștere față de 2022 (91.332) și 2021 (88.591), dar mai mic decât în 2020 (95.470).

Principalele universități din țară care au invocat un număr record de înscrieri la admitere

Printre principalele universități din țară care au prezentat date preliminare sau finale despre admitere sunt:

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

 

- Universitatea din București : Aceasta a anunțat “cel mai mare număr de candidaturi din ultimii 14 ani”. Datele parțiale prezentate săptămâna trecută de UB (circa 44.000 de înscrieri), sugerau o creștere de peste 42% comparativ cu sesiunea de vară a admiterii de anul trecut. Concurența medie la nivelul universității era de 7,15 înscrieri pe loc bugetat, la studii de licență.

- Academia de Studii Economice din București: Și aceasta a anunțat, încă de la mijlocul lunii, un “record de candidați înscriși”, apreciind că “peste 11% dintre absolvenții de colegii și licee

la nivel național au ales” ASE. Instituția menționa peste 10.000 de candidați înscriși la programe de licență.

- UMF “Carol Davila” din București: A anunțat “un nou record al numărului de candidați” – 3.844 la studii de licență, cu câteva sute mai mult decât în 2022 și 221, potrivit datelor prezentate într-un comunicat de rectorul Viorel Jinga.

- Universitatea Transilvania din Brașov: “Admiterea din acest an a adus din nou (…) un număr record de candidați la toate programele de studii – licență și masterat”, afirmă și această universitate, care menționează 12.151

de candidați la studii de licență.

- Universitatea Tehnică Ghe. Asachi din Iași: Instituția anunța, cu o săptămână înainte să se încheie procesul de înscrieri, că “au fost înregistrate deja recorduri”, menționând numărul înscrierilor la Automatică și Calculatoare (1.080 candidați), unde se înregistrează “cea mai mare cifră înregistrată vreodată”.

Citește și: Admitere Drept 2023: Când încep înscrierile și cum vor arata subiectele?

Facultatea de Psihologie se află în top atât în București cât și în Cluj, Brașov și Iași.

Asta înseamnă că pe primul loc se află studiile de psihologie sau pe locul secund din punct de vedere al atractivității la multe dintre universitățile care au anunțat date privind înscrierile la admitere. 

Conform datelor anunțate de Universitatea din București săptămâna trecută, la această instituție cea mai mare concurență se înregistra la specializarea Psihologie-Științe Cognitive de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, cu 36,89 candidați/ loc bugetat și la specializarea Psihologie de la aceeași facultate (19,12 candidați/ loc bugetat). Comparativ, concurența medie la nivelul UB era, conform datelor preliminare, de 7,15 candidați pe loc bugetat, la studii de licență.