Admiterea la Facultatea de Teologie implică puține examene, iar materiile obligatorii nu sunt deloc grele. Așadar, în cazul în care vreți să urmați cursurile acestei facultăți, noi vă spunem ce probe trebuie să pregătiți.
În ce constă examenul de admitere la Facultatea de Teologie
Dacă vă numărați printre persoanele pasionate de teologie și vă doriți să urmați această facultate, trebuie să treceți de examenul de admitere.
În București, vă puteți înscrie la Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Justinian Patriarhul”, care se află atât sub coordonarea Bisericii Ortodoxe Române, cât și a Ministerului Educației Naţionale.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Arhiepiscopul Bucureștilor, este cel care conduce Facultatea de Teologie Ortodoxă, din punct de vedere bisericesc.
Tinerii care își doresc o carieră în teologie, trebuie să știe că facultatea oferă patru programe de studii: Teologie Pastorală, Teologie Didactică, Teologie Asistență Socială și Artă Sacră.
Cei care vor să se înscrie la această facultate, vor fi nevoiți să treacă prima dată proba de verificare a aptitudinilor socio-umane, pe care o vor susține în fața unei comisii.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Doar persoanele care vor fi admise vor ajunge să dea și restul examenelor. Iată în ce constă admiterea la Facultatea de Teologie:
- proba de dicție și aptitudini muzicale (se aplică doar în cazul candidaților la Specializarea Teologie Pastorală)
- interviu la Teologie Dogmatică (pentru toți candidații, cu excepția celor de la Artă sacră)
- prezentarea portofoliilor artistice pentru candidații la specializarea Artă Sacră. Acestea trebuie să conțină 5 lucrări: un peisaj, o natură statică, un portret, o reproducere după o icoană a unui sfânt și o reproducere a unei scene religioase.
De menționat este și faptul că la media finală vor conta și notele obtinute de candidat la examenul de bacalaureat, dar și cele din anii de liceu.
După terminarea facultății, puteți urma și studii universitare de master, care durează 2 ani, dar şi studii universitare de doctorat, pe o perioadă de 3 ani.
Ce meserie aveți, dacă terminați Facultatea de Teologie
Cei care termină cursurile Facultății de Teologie nu vor fi neapărat preoți. Absolvenții pot ocupa și posturi de asistenți în învățământul superior.
Bineînțeles că cei mai mulți dintre tinerii care vor să urmeze această facultate vor să fie hirotoniți ca preoți pentru parohii sau capele. Unii dintre absolvenți se pot ocupa însă și cu studii de cercetare.
De asemenea, tinerii pot deveni și profesori de religie în învățământul preuniversitar.
Cei care termină specializarea Teologie Asistență Socială pot fi asistenți sociali ai unei parohii, ai unor azile, fundații sau în cadrul unor centre de ocrotire.Absolvenții de la Artă Sacră se pot face pictori bisericești sau se pot ocupa de restaurarea unor biserici sau a unor icoane.
Tinerii care vor să se înscrie la Facultatea de Teologie, trebuie să depună următoarele acte:
- diploma de bacalaureat, în original sau o adeverinţă eliberată de către instituţia de învăţământ, în care să fie trecută media generală, notele obținute la probele examenului de bacalaureat, termenul de valabilitate, dar şi faptul că nu a fost eliberată diploma în original
- certificatul de naştere, copie conformă cu originalul
- certificatul sau adeverința de botez, în original
- binecuvântarea chiriarhului
- adeverinţă medicală-tip, care să demonstreze că persoana este aptă pentru a urma facultatea la care candidează
- trei fotografii tip buletin
- copie după cartea de identitate
- chitanța de achitare a taxei de înscriere la examenul de admitere
- un dosar plic