Admitere liceu 2022, calendar oficial. Când încep înscrierile pentru admiterea la liceu și când vor fi afișate rezultatele repartizării computerizate

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 04 iul 2022, 10:19

Pe 14 iulie 2022 are loc repartizarea computerizată a elevilor 

Sursa: PixaBay

Pe 4 iulie 2022 se dă startul înscrierilor pentru admiterea la liceu 2022. Iată care este calendarul oficial, dar și când vor afla absolvenții de clasa a VIII-a rezultatele finale ale repartizării computerizate.

Absolvenții de clasa a VIII-a se pregătesc pentru admiterea la liceu 2022. Evaluarea Națională 2022 s-a încheiat, Ministerul Educației afișând rezultatele finale, după rezolvarea contestațiilor, ceea ce înseamnă că elevii își pot calcula acum media de admitere la liceu 2022. Pe 4 iulie 2022 încep înscrierile pentru admiterea la liceu. Iată calendarul complet după care se va desfășura admiterea la liceu în 2022. 

Admitere liceu 2022. În ce perioadă vor avea loc înscrierile? 

Noi emoții pentru elevii de clasa a VIII-a începând cu data de 4 iulie 2022. Pentru absolvenții de gimnaziu începe admiterea la liceu 2022, iar prima etapă este completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora. Acest lucru se va întâmpla în perioada 4-11 iulie 2022, ceea ce înseamnă că elevii au la dispoziție o săptămână pentru a-și alege opțiunile.

Ministerul Educației atrage atenția că fișele de înscriere trebuie completate cu mare atenție, având în vedere că orice opțiune greșită poate duce automat la o repartizare nedorită.

Fișele de înscriere vor fi completate de către elevii de clasa a VIII-a alături de părinți și sub îndrumarea diriginților. 

Înainte de completarea fișelor de înscriere pentru admiterea la liceu 2022, un reprezentant al ministerului Educației le-a oferit elevilor de clasa a VIII-a câteva sfaturi.

Sorin Ion, secretar de stat la Ministerul Educației, le-a sugerat elevilor să fie atenți la poziția pe care o ocupă în ierarhia de la Evaluarea Națională 2022 și în funcție de acest lucru să își aleagă opțiunile.

„Ceea ce trebuie să ia în considerare elevii și părinții este poziția în ierarhie, mai puțin valoarea absolută a mediei pentru că repartizarea se face în funcție de poziția în ierarhie, și sfatul e unul simplu: cu cât poziția în ierarhie e mai jos, cu atât numărul de opțiuni trebuie să fie mai mare pentru a nu risca să rămână

nerepartizați chiar dacă va exista o etapă ulterioară de repartizare”, a spus Sorin Ion, potrivit edupedu.ro. 

Astfel, pentru a nu risca să rămână nerepartizați, elevii trebuie să completeze cât mai multe opțiuni pe fișa de înscriere pentru admiterea la liceu 2022. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Calendar admitere liceu 2022. Când află elevii rezultatele repartizării computerizate în 2022? 

Calendarul admiterii la liceu 2022 a fost publicat pe site-ul Ministerului Educației. După ce elevii vor completa fișele de înscriere în perioada 4-11 iulie 2022, informațiile vor fi verificate, urmând ca pe data de 14 iulie 2022, elevii să afle rezultatele repartizării computerizate 2022. 

După ce vor afla liceele la care au fost repartizați, elevii trebuie să depună dosarele de înscriere la sediul acestora, în perioada 15-20 iulie 2022. 

Iată care este calendarul complet al admiterii la liceu 2022: 

  • 4-11 iulie 2022: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a. Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită! Completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ și depunerea/transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere. Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere. Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată
  • 12 iulie 2022: Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată. Predarea/transmiterea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de opțiuni originale la centrul de admitere județean/al municipiului București. Transmiterea bazei de date de la centrele de admitere județene/al municipiului București la Centrul național de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operațiunilor specifice, în aplicația informatică centralizată
  • 13 iulie 2022: Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată 
  • 14 iulie 2022: Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022- 2023. Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal. Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București
  • 15 – 20 iulie 2022: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați 
  • 20 iulie 2022: Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma reînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere  
  • 21, 22 și 25 iulie 2022: Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată 

Citeste si: Sorin Cîmpeanu trage concluzii, după afișarea rezultatelor la Evaluarea Națională. Câți elevi au luat note peste 5

Admitere liceu 2022. Cum se calculează media de admitere în acest an? 

În anul 2022, elevii vor fi repartizați computerizat în licee pe baza mediei de admitere. Aceasta se calculează după formula MA= 0,2 × ABS+ 0,8 × EN.  

În calcul mediei de admitere la liceu 2022, MA este media de admitere, ABS este media celor 4 ani de gimnaziu, iar EN este media obținută la Evaluarea Națională 2022. Astfel, notele de la Evaluarea Națională 2022 contează cel mai mult pentru admiterea la liceu 2022, mai exact 80%, în timp ce media V-VIII are o pondere de 20%. 

Cum se va face admiterea la liceu 2022 în cazul elevilor care au aceeași medie de admitere? 

Pentru că pot exista situații în care mai mulți elevi să aibă aceeași medie de admitere la liceu, iar opțiunile lor din fișa de înscriere să fie identice, Ministerul Educației a decis să existe mai multe criterii în funcție de care să se facă repartizarea computerizată. Iată cum vor fi departajați elevii care au aceeași medie de admitere: 

 

  • a) media generală la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;
  • b) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
  • c) nota obţinută la proba de limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2022;
  • d) nota obţinută la proba de matematică de la Evaluarea națională 2022;
  • e) nota obţinută la proba de limbă maternă de la Evaluarea națională 2022.
  • În cazul în care, la o unitate de învăţământ, pe ultimul loc, există candidaţi cu opţiunea exprimată pentru acea unitate școlară care au mediile de admitere şi toate mediile menţionate mai sus egale, atunci toţi aceşti candidaţi sunt declaraţi admişi la opţiunea solicitată.
  • Pentru liceul teoretic și vocaţional, repartizarea candidaţilor se efectuează pe filiere, profiluri și specializări, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere/mediilor finale de admitere şi în funcţie de opţiuni.
  • În cazul filierei tehnologice, repartizarea candidaţilor se face pe domenii, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiuni. Repartizarea pe calificări profesionale se va face în următorii ani de studiu, potrivit structurii curriculare aprobate şi conform reglementărilor în vigoare. Unitatea de învăţământ şi inspectoratul școlar au obligaţia de a afişa oferta de şcolarizare/oferta de formare profesională concretizată în profiluri, domenii şi calificări profesionale.
  • Pentru liceele din filiera vocaţională- profilurile sportiv, militar, teologic, artistic, pedagogic- precum şi pentru liceul Waldorf, specializarea filologie, se vor organiza, înainte de începerea repartizării computerizate, probe de aptitudini.

Citeste si: REZULTATE Evaluare Națională 2022 pe județe. Unde au fost obținute cele mai slabe rezultate: „Doar 71,8% din elevi au luat note peste 5”

 

 

Taguri:

Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?