Admitere liceu 2022. Cum se completează corect fişa de înscriere la liceu și ce trebuie să știe elevii

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 05 iul 2022, 11:46

Pe 4 iulie 2022 încep înscrierile pentru admiterea la liceu 2022

Sursa: unsplash

Admiterea la liceu 2022 începe pentru absolvenții de clasa a VIII-a cu etapa completării fișelor de înscriere la liceu. Ce trebuie să știe elevii în momentul în care își aleg opțiunile și cum se completează corect fișa se înscriere?

Admitere liceu 2022. Începând de luni, 4 iulie 2022 și până pe 11 iulie 2022, absolvenții de gimnaziu trebuie să completeze alături de părinții lor fisele de înscriere la liceu. Aceasta este etapa în care elevii își aleg opțiunile, în ordinea preferințelor, ulterior urmând să aibă loc repartizarea computerizată. Iată cum se completează fișa de înscriere la liceu 2022 și care sunt lucrurile pe care absolvenții de clasa a VIII-a nu trebuie să le piardă din vedere. 

Admitere liceu 2022. Cum se completează corect fișa de înscriere la liceu? 

După Evaluarea Națională 2022, pentru elevii de clasa a VIII-a începe admiterea la liceu 2022. Prima etapă este cea în care elevii completează opțiunilor în fișele de înscriere. Acest lucru se va întâmpla în perioada 4-11 iulie 2022, ceea ce înseamnă că absolvenții de gimnaziu au la dispoziție o săptămână pentru a completa fișele de înscriere la liceu.

Autoritățile atrag atenția că fișele pentru înscrierea la liceu 2022 trebuie completate cu mare atenție, având în vedere că orice greșeală poate duce ulterior la o repartizare nedorită.

Fișele de înscriere la liceu 2022 pot fi completate cu opțiunile elevilor atât la școală, cât și online, acestea urmând să fie trimise pe mail școlii. Astfel, elevii care vor să completeze fișa de înscriere la liceu fără să se mai deplaseze la școală pot solicita acest lucru, școala gimnazială va trimite un mail părintelui cu fișa precompletată cu date ale elevului, iar apoi, părintele și elevul

trebuie să trimită fișa semnată și cu opțiunile completate.

Înainte de completarea fișei de înscriere la liceu 2022, elevii trebuie să identifice filiera pe care vor să o urmeze, profilul și apoi specializarea. Cele trei filiere din care pot alege elevii sunt filiera teoretică, cea tehnologică şi vocațională, iar acestea, la rândul lor, au mai multe profiluri, cu mai multe specializări.

După ce și-au stabilit cu atenție opțiunile, elevii pot trece la completarea fișei de înscriere la liceu 2022.

Aceștia trebuie să treacă pe fișă codurile opțiunilor, în ordinea descrescătoare a preferințelor. Codurile liceelor, profilurilor și specializărilor se află în fiecare broșură de admitere. Iată un model al fișei de înscriere la liceu pe care elevii o vor completa în perioada 4-11 iulie 2022.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citeste si: Admitere liceu 2022, calendar oficial. Când încep înscrierile pentru admiterea la liceu și când vor fi afișate rezultatele repartizării computerizate

Ce pot face elevii de clasa a VIII-a pentru a se asigura că nu rămân nerepartizați la liceu? 

În momentul în care completează fișele de înscriere la liceu 2022, absolvenții de gimnaziu trebuie să aibă în vedere ca pe listă să existe mai multe opțiuni.

Pentru a vedea dacă au sau nu șanse să fie admiși la liceele pe care și le doresc, elevii trebuie să fie atenți la media proprie de admitere, dar şi la media ultimului admis la liceele respective în anul precedent. 

În cazul în care nu completează suficiente opțiuni pe fișa de înscriere la liceu 2022, elevii riscă să rămână nerepartizați. 

„Ceea ce trebuie să ia în considerare elevii și părinții este poziția în ierarhie, mai puțin valoarea absolută a mediei pentru că repartizarea se face în funcție de poziția în ierarhie, și sfatul e unul simplu: cu cât poziția în ierarhie e mai jos, cu atât numărul de opțiuni trebuie să fie mai mare pentru a nu risca să rămână nerepartizați chiar dacă va exista o etapă ulterioară de repartizare”, a spus Sorin Ion, secretar de stat la Ministerul Educației.

Când are loc repartizarea computerizată în învățământul liceal? 

Potrivit calendarului oficial după care se va desfășura admiterea la liceu 2022, repartizarea computerizată în învățământul liceal va avea loc pe 14 iulie 2022. În această zi, absolvenții de gimnaziu vor afla la ce licee au fost repartizați, iar ulterior, în perioada 15 – 20 iulie 2022, va urma depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care au fost repartizați.

Pe 20 iulie 2022, unitățile de învățământ vor transmite situația locurilor rămase libere în urma reînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere. 

Dacă vor apărea situații speciale după etapa de repartizare computerizată, acestea vor fi rezolvate de comisia de admitere județeană dau de comisia de admitere a municipiului București în zilele de 21, 22 și 25 iulie 2022.

Citeste si: Cum se calculează media pentru admiterea la liceu 2022. Iată cât de mult contează notele de la Evaluarea Națională 2022

 

 

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?