Admitere liceu 2022. Cum se face repartizarea computerizată și când află elevii liceul la care au fost admiși

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 14 iul 2022, 09:13

Elevii află rezultatele repartizării computerizate pe 14 iulie 2022

Sursa: unsplash

Admitere liceu 2022. Emoții mari pentru absolvenții de clasa a VIII-a. Admiterea la liceu 2022 a început cu etapa completării fișelor de înscriere, iar imediat după urmează repartizarea computerizată. Când află elevii rezultatele finale și ce urmează după?

Admitere la liceu 2022 se face în continuare pe baza mediei de admitere. Înscrierile au început pe data de 4 iulie 2022 și continuă până pe 11 iulie. Iată când are loc repartizarea computerizată, cum se va face aceasta și care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze elevii imediat după ce află liceul la care au fost repartizați. 

Admitere liceu 2022. Cum se face repartizarea computerizată a elevilor în clasa a IX-a? 

Elevii de clasa a VIII-a au la dispoziție o săptămână pentru completarea fișelor de înscriere cu opțiunile dorite. Mai exact, absolvenții de gimnaziu se pot înscrie pentru admiterea la liceu 2022 până pe data de 11 iulie. Ulterior, fișele de înscriere vor fi verificate și introduse în sistem, urmând ca pe 14 iulie 2022 să aibă loc repartizarea computerizată a elevilor în clasa a IX-a. Elevii vor afla la ce liceu au fost admiși pe data de 14 iulie 2022. 

Repartizarea computerizată a elevilor în clasa a IX-a se face în funcție de media de admitere, dar și de opțiunile completate de elevi pe fișele de înscriere. 

Astfel, elevii vor fi repartizați la liceu luând în calcul media de admitere, dar și numărul de locuri disponibile la prima opțiune de pe fișa de înscriere. De exemplu, dacă un elev are media 9, iar la prima opțiune s-au ocupat toate locurile de elevi cu medii mari mari decât a lui, acesta va fi repartizat la opțiunea doi, dacă mai există locuri libere.

În cazul în care nici la a doua opțiune nu mai există locuri, elevul va fi repartizat la a treia opțiune sau la următoarele opțiuni de pe fișa de înscriere, în funcție de locurile rămase libere.

Astfel, Ministerul Educației precizează că este foarte important ca elevii să completeze opțiunile pe fișa de înscriere cu mare atenție și în ordinea dorită, asta pentru a nu ajunge în situația în care să fie repartizați la un liceu pe care nu și-l doresc.

În plus, dacă nu au o medie mare de admitere la liceu, absolvenții de gimnaziu sunt sfătuiți să completeze cât mai multe opțiuni pe fișa de înscriere pentru a nu rămâne nerepartizați.

Admiterea la liceu 2022 se face în urma repartizării computerizate a elevilor. Mai exact, există un soft care ia pe rând fiecare elev, de la cel cu media cea mai mare, în ordine descrescătoare. La început, softul ia în calcul prima opțiune din fișa de înscriere completată de elev, potrivit edupedu.ro.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Repartizarea computerizată 2022. Ce se întâmplă dacă mai mulți elevi au aceeași medie de admitere?

În cazul în care doi sau mai mulți elevi au aceeași medie de admitere la liceu, Ministerul Educației a precizat că există câteva criterii de departajare, după cum urmează:

  1. media obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a
  2. media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
  3. nota obţinută la proba de limba şi literatura română la Evaluarea Naţională
  4. nota obţinută la proba de matematică la
    Evaluarea Naţională
  5. nota obţinută la proba de limbă maternă la Evaluarea Naţională, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.

Citeste si: Admitere liceu 2022. Cum se completează corect fişa de înscriere la liceu și ce trebuie să știe elevii

Admitere liceu 2022. Ce urmează după ce sunt anunțate rezultatele repartizării computerizate?

Absolvenții de gimnaziu vor afla rezultatele repartizării computerizate pe data de 14 iulie 2022. După ce vor afla liceele la care au fost admiși, elevii trebuie să depună dosarele de înscriere la secretariatul unităților de învățământ unde au fost repartizați. Dosarele de înscriere se depun în perioada 15-20 iulie 2022. 

Pe data de 20 iulie 2022, unitățile de învățământ liceal vor transmite situația locurilor rămase libere în urma reînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere. 

Situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată vor fi soluționate pe 21, 22 și 25 iulie 2022.

 

Citeste si: Admitere liceu 2022, calendar oficial. Când încep înscrierile pentru admiterea la liceu și când vor fi afișate rezultatele repartizării computerizate