Admiterea la liceu pentru elevii olimpici. Cum se face înscrierea pentru clasa a 9-a. DOCUMENTE NECESARE

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 15 iun 2023, 02:05

Olimpicii pot intra în clasa a 9-a fără a da Evaluarea Națională

Sursa: pexels

Elevii olimpici pot fi admiși la liceu fără a mai da examenul pentru terminarea celor 8 clase, Evaluarea Națională.

Această prevedere se poate aplica și în cazul colegiilor naționale militare ale Ministerului Apărării Naționale, pe filiera vocațională, profilul militar, însă după ce susțin probele de selecție.

Citeste si: Atenție, se schimbă legea! Elevii olimpici din școlile particulare vor primi burse de performanță, la fel ca cei din școlile de stat

Documentele necesare pentru olimpici

Elevii olimpici ce vor să fie admiși la liceu fără a mai da Evaluarea Națională vor trebui să depună un dosar de înscriere la inspectoratul școlar. Potrivit procedurii publicate în Monitorul Oficial, documentele ce trebuie să se găsească în interiorul dosarului trebuie să fie următoarele: cererea de înscriere, cartea de identitate, documente doveditoare ale premiului obținut și foaia matricola cu media din gimnaziu.

Etapele înscrierii în clasa a IX- a, în anul 2022-2023 a absolvenților clasei a VIII-a, vizați de această procedură, sunt următoarele:

depunerea dosarelor la inspectoratul școlar; analizarea dosarelor de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București; comunicarea rezultatului repartizării absolvenților; preluarea dosarelor absolvenților de la inspectoratul școlar și depunerea acestora la unitățile de învățământ la care au fost repartizați; transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației privind finalizarea înscrierii absolvenților; completarea în  Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din Româniaa datelor aferente absolvenților clasei a VIII-a înscriși în clasa a IX-a pe baza

performanțelor, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare, respectiv premiile I, II sau III, respectiv medalia de aur, argint sau bronz în numele României la etapa internațională a competițiilor școlare. înscrierea și repartizarea absolvenților conform prezentei proceduri se realizează până la data de 31 august 2022.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Elevii olimpici vor putea să intre la liceu fără să mai fie nevoiți să dea admitere. Care sunt documentele de care vor avea nevoie

Ce elevi pot trece în clasa a IX-a fără Evaluare Națională

Elevii ce sunt vizați în această procedură sunt elevii care au obținut premiul I la olimpiadele naționale și premiile I, II și III la olimpiadele internaționale.

Elevii cu performanțe deosebite la olimpiadele naționale sau concursurile internaționale recunoscte de Ministerul Educației vor putea fi înscriși  la filiera/profilul/specializarea care corespunde specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale.

Lista privind corespondența dintre concursuri sau olimpiade cu filiera/profilul/specializarea a care se face înscrierea se aprobă anual prin ordin al ministrului educației.

Citeste si: Când începe școala în septembrie 2022 și care este structura anului școlar 2022-2023. Vacanța de vară s-a terminat

Sursa: edupedu.ro

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.