Adolescenta din Cluj, care s-a înecat cu un jeleu, s-a stins din viață, după mai multe zile petrecute în comă. Creierul fetei a stat neoxigenat o jumătate de oră

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 03 mai 2023, 18:43

Medicii erau rezervați în ceea ce privește șansele ei de supraviețuire

Sursa: pexels

Adolescenta din Cluj, care s-a înecat cu un jeleu, a murit, la aproximativ o săptămână de când incidentul a avut loc. Aceasta se afla în comă profundă și era ținută în viață de aparate.

A murit adolescenta din Cluj care s-a înecat cu un jeleu. Oamenii legii vor deschide și un dosar penal, pentru a afla cine este responsabil pentru cele întâmplate, după ce, timp de o săptămână, cadrele medicale au făcut tot ceea ce au putut pentru aceasta.

A murit adolescenta din Cluj care s-a înecat cu un jeleu

Timp de o jumătate de oră, creierul acesteia a stat neoxigenat și putea fi salvată, dacă asistenta și medicul din localitatea cu pricina ar fi știut cum să aplice manevra Heimlich.

Tânăra avea doar 14 ani și, încă de când a ajuns la spital, medicii erau rezervați în ceea ce privește șansele ei de supraviețuire. Conform antena3.ro, deoarece asistenta și mediul din localitate nu au știut să aplice manevra care ar fi putut să îi salveze viața, a fost nevoie ca, la fața locului, să vină o ambulanță de la 30 de kilometri distanță.

Citește și: Nicolas, băiețelul înecat în râul Mureș, va fi înmormântat joi. „Am făcut respirație gură la gură, dar era deja mort...„

Colegii au fost cei care au sunat imediat după ajutor, dar căile respiratorii ale acesteia au fost deblocate abia după aproximativ o oră de când se înecase de către personalul medical de pe ambulanță.

Aceasta a fost transportată la spital cu elicopterul SMURD, fiind în stare foarte gravă, dar și-a pierdut viața la aproximativ o săptămână, conform gherlainfo.ro.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Fata ar fi putut fi salvată de manevra care nu se știa cum trebuie aplicată

Medicii au declarat că, dacă medicul și asistenta din localitate ar fi știut să aplice manevra Heimlich, aceasta era salvată.

Starea fetiței rămâne extrem de gravă: este în comă profundă, necesită susținerea respiratorie prin ventilație mecanică și susținerea cardio-circulatorie cu medicamente.

Trebuie să vedem ce se întâmplă în următoarele ore. Este îngrijită în secția de Terapie Intensivă a spitalului", a precizat Daniela Dreghiciu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii Cluj-Napoca, atunci când aceasta a fost internată.

„Practic, jeleul s-a lipit de trahee. Doar cu laringoscopul putea fi vizualizat. Manevra Heimlich, executată corect, ar fi putut fi salvatoare! Citește mai mult”, a precizat medicul Corina Dumitru.

După ce s-a înecat cu jeleul, fata nu a mai putut să respire și s-a prăbușit pe bancă.

Citește și: Detalii tulburătoare despre tragedia de pe râul Mureș. „Atunci am văzut un picior, l-am prins și l-am tras afară...”

În urma celor întâmplate, ministrul Educației a precizat că, în școli, vor fi introduse cursuri de prim ajutor, pentru a nu mai fi nevoie așteptarea personalului medical, acolo unde intervenția poate fi făcută și de altcineva.