Adolescenții ar putea obține permisul de conducere de la vârsta de 17 ani. Comisia Europeană vrea schimbarea vârstei minime de obținere

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 03 dec 2023, 02:55

Principalul scop al legii noi este acela de a lua măsuri împotriva normelor de circulație europene care sunt încălcate

Sursa: pexels

Comisia Europeană a propus o lege, pentru ca permisul de conducere să poată fi obținut de la vârsta de 17 ani. Cu toate acestea, vor trebui să fie respectate unele reguli.

Permisul de conducere ar putea să fie obținut și de cei care au împlinit vârsta de 17 ani, datorită Comisiei Europene care a cerut acest lucru. Șoferii care vor conduce de la 17 ani vor fi nevoiți să se supună unor reguli.

Permisul de conducere ar putea fi obținut de la vârsta de 17 ani

Conform legilor propuse, tinerii care vor obține permisul de conducere de la vârsta de 17 ani vor putea să conducă, dar, pentru a putea face acest lucru, vor trebui să fie însoțiți de un adult care să fie posesor al unui permis de conducere.

Din cauza numărului mare de accidente care au loc pe șosele, oficialii europeni au adus în discuție posibilitatea ca vârsta de obținere a permisului de conducere să fie de 21 de ani.

Mai mult decât atât, principalul scop al legii noi este acela de a lua măsuri împotriva normelor de circulație europene care sunt încălcate, dar și de a se introduce un permis de conducere digital valabil în întregul bloc comunitar.

Citește și: Cum a reușit o șoferiță din Cluj să intre într-un stâlp, pe contrasens. Incidentul a avut loc în localitatea Viișoara

De asemenea, Comisia Europeană a mai propus ca toți șoferii noi să fie supuși unei perioade de probă care să aibă o durată de doi ani, fără nicio toleranță în ceea ce privește consumul de alcool înainte ca șoferul să se urce la volan sau în timpul condusului.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Principalul scop al legii noi este acela de a lua măsuri împotriva normelor de circulație europene care sunt încălcate
[Sursa: pexels]

Zeci de mii de morți pe șoselele din Europa, din cauza accidentelor rutiere

Potrivit Comisiei Europene, în anul 2022, în accidentele rutiere, peste 20.000 de persoane și-au pierdut viața.

„Mai mult de 40% dintre infracțiunile rutiere transfrontaliere rămân nepedepsite. Propunerea de astăzi abordează această problemă prin îmbunătățirea cooperării transfrontaliere. Cei care conduc periculos nu trebuie să poată scăpa nepedepsiți”, a precizat Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi.

Mai mult decât atât, potrivit noilor norme, persoana căreia i se va suspenda dreptul de a conduce într-o țară nu va mai avea dreptul de a conduce nici în celelalte țări ale Uniunii Europene.

Citește și: Ministerul Transporturilor: Rovinieta se va scumpi cu 40% din 2026 pentru anumite categorii de mașini

Permisul de conducere digital urmează să fie recunoscut de toate țările care fac parte din Uniunea Europeană și va fi „primul” permis de conducere din lume.

Propunerile care au fost făcute de către Comisie urmează să meargă în Parlamentul European, dar și la statele membre ale Uniunii Europene, iar un răspuns din partea lor este așteptat.