Adormirea Maicii Domnului 2023: Pe ce dată se sărbătorește Sf. Maria Mare? Tradiții pentru români

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 11 apr 2024, 03:30

Pe ce dată sărbătoresc creștinii ortodocși Adormirea Maicii Domnului și ce obiceiuri se păstrează în această zi?

Sursa: pixabay.com

Pe ce dată sărbătoresc creștinii ortodocși Adormirea Maicii Domnului și ce obiceiuri se păstrează în această zi?

Pe ce dată cade în 2023 Adormirea Maicii Domnului? Află ce tradiții și obiceiuri este bine să păstrezi în această perioadă.

Ce reprezintă sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului și pe ce dată cade?

Adormirea Maicii Domnului este unul din Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, sărbătorită pe 15 august. Această sărbătoare comemorează adormirea și proslăvirea prin ridicarea cu trupul la cer a Maicii Mântuitorului. Sărbătoarea mărturisește că Maica Domnului „a fost luată” de Dumnezeu în împărăția cerească a lui Hristos, în deplinătatea vieții ei sufletești și trupești.

Adormirea Maicii Domnului este prăznuită, în fiecare an, pe 15 august. Despre această sărbătoare nu găsim informații în Sfintele Evanghelii, ci numai în Tradiția Bisericii. Potrivit acestei Tradiții, Maica Domnului a fost înștiințată printr-un înger de mutarea ei din aceasta viata: "Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viata cea nemuritoare“. 

Citește și: Lăsata Secului pentru Postul Sf. Marii 2023: Tradiții și obiceiuri românești

Se spune că după ce a murit, maica Domnului a stat trei zile în mormânt  după care a fost ridicat în chip tainic spre lăcașurile cerești. Tradiția mărturisește că Sfântul Apostol Toma sosește la Ierusalim în a treia zi după înmormântarea Maicii Domnului. Dorind să cinstească trupul ei, Apostolii au deschis mormântul, dar au constat că aceasta nu mai era acolo. Se spune că Mântuitorul Hristos ar fi ridicat-o pe mama Sa, cu trupul, la cer.

În cinstea Adormirii Sale, creștinii ortodocși țin 2 săptămâni de post și rugăciune. În seara de dinaintea marii sărbători, în toate bisericile au loc slujbe precum Vecernia cu Litie şi slujba Utreniei. Acestea două sunt urmate de Prohodul Maicii Domnului. După data de 15 august se pot face nunți și botezuri.

Ce tradiții se păstrează de Adormirea Maicii Domnului?

În România sunt anumite zone unde data de 15 august este considerată ziua morților. Se organizează pomenirea celor decedați, iar sărbătorirea celor care poartă numele Sfintei Mării se face pe data de 8 septembrie. În alte zone se organizează însă procesiuni religioase, iar numărul participanților ajunge mereu la zeci de mii de oameni.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

În Transilvania există obiceiul ca femeile căsătorite să meargă la biserică cu fructe proaspete din recoltă proprie. Acestea sunt sfințite, iar mai apoi se împart celor care participă la slujbă, în timp ce femeile care nu sunt măritate duc la biserică doar flori.

De Sfânta Maria Mare se împart struguri și prune din noua recoltă, pe lângă colaci și colivă. O superstiție veche spune că în cazul în care în această zi înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi lungă și blândă.

Citește și: La mulţi ani de Sfântul Ilie 2023: Mesaje, urări şi felicitări

Tot în această zi se mai spune că nu este bine să dormi pe prispa casei și este interzis scăldatul în apele râurilor, acestea fiind spurcate de cerbi.

Pe data de 15 august, ciobanii încep să coboare cu oile de la munte.

Oamenii nu au voie să lucreze la câmp pentru că riscă să nu mai aibă recolte. În ziua de 15 august, femeile nu au voie să se tundă şi să arunce părul la gunoi. 

Sursă: adevărul.ro