Adrian Streinu Cercel lămurește situația testărilor în București: "Doar 10.514 persoane trebuie să fie evaluate."

Autor: B.H.
Actualizat: 26 mar 2020, 16:38

După informația potrivit căreia toți bucureștenii urmau să fie testați pentru COVID-19, Adrian Streinu Cercel vine cu lămuriri în legătură cu acest subiect.

Testarea pentru coronavirus la nivelul întregii Capitale a stârnit un val de reacții, unele persoane fiind sceptice cu privire la modul în care această măsură s-ar putea pune în practică.

Citeste si: Încă un deces din cauza coronavirusului. Numărul persoanelor care și-au pierdut viața ajunge la 18

Adrian Streinu Cercel lămurește situația testărilor în București: "Doar 10. 514 persoane trebuie să fie evaluate."

Într-o ședință organizată la Primăria Municipiului București, prof.dr. Adrian Streinu Cercel a explicat în ce constă proiectul de testare pentru coronavirus și de ce nu se va aplica pentru toți cetățenii Capitalei.

Citeste si: Coronavirus România: Numărul persoanelor infectate a ajuns la 1029. Câte persoane s-au vindecat?

"Este vorba despre un screening sistematic pentru stabilirea nivelului de circulație al SARS-CoV-2 la nivelul populației municipiului București.

Pentru acest lucru noi am făcut o estimare pe un eșantion de studiu, pornind de la o populație de 2 milioane de locuitori. Pentru această populație avem nevoie să testăm 9.558 de persoane. Evident că nu toți vor fi acasă, alții nu vor dori să fie testați, și prin corecție de 10% se ajunge la 10. 514 persoane care trebuie să fie evaluate. În funcție de rezultatele preliminarii, eșantionul de studiu poate fi modificat.
Noi vrem să punem în practică ce spune toată lumea și evident, ce spun specialiștii. Nu trebuie să lăsăm oamenii să se îmbolnăvească, nu trebuie să intervenim doar la nivelul spitalelor, ci trebuie să facem în așa fel încât oamenii să nu se îmbolnăvească, iar ca să nu se îmbolnăvească trebuie să știm pe unde circulă acest virus în momentul de față și pe unde a circulat. Este motivul pentru care facem această evaluare științifică și care va da date lămuritoare.
Vine Organizația Mondială a Sănătății și ne spune că Europa în momentul de față este epicentrul pandemiei. Și noi culmea suntem în Europa. Ca atare suntem în centrul acestei pandemii. În funcție de ce măsuri vom lua, și de modul în care vom reuși să protejăm populația, acestea vor fi și rezultatele trecerii prin pandemie pentru România. A venit OMS și a spus că dacă sunteți în epicentru aveți 3 lucruri de făcut: testați, testați, testați.
Alte sfaturi OMS nu a putut să dea"
, a spus Adrian Streinu Cercel, potrivit hotnews.ro

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a confirmat că peste o săptămână se va vorbi doar despre transmiterea comunitară a coronavirusului, lucru care va schimba complet datele problemei. Mai mult decât atât, specialistul a vorbit despre aplicarea a două tipuri de teste: unul rapid care să arate câte persoane au trecut prin infecție și un al doilea test care să arate prezența virusului în circulație.

Testarea se va face pe următoarele categorii de vârstă: 0-19 ani, 20-44 de ani, 45-64 de ani, 65-79 de ani și o grupă peste 80 de ani.

Oamenii vor fi testați la domiciliu, dar echipele nu vor intra în apartamentele lor.

"Sectorul 2 are cele mai multe cazuri, în momentul de față. Încărcătura de oameni din blocuri este mare.(...) Nu se pune problema să venim în casa oamenilor. Președintele blocului va chema locatarii în fața blocului. Testul se face în stradă, în afara blocului. Timpul de reacție pentru test este de 15 minute, așa că în 30 minute puteți avea rezultatul prin SMS", a completat Adrian Streinu Cercel, conform stiri.tvr.ro.

Citeste si: Povestea impresionantă a italianului de 101 ani care s-a vindecat de coronavirus