Afacerea cu „aurul roșu”. Șofranul, cel mai scump condiment din lume, cultivat în locul porumbului! Iată cu ce sumă fabuloasă se vinde un kilogram de șofran pe piața din Europa

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 23 apr 2024, 00:10

Petronela Budea cultiva șofran

Sursa: Captură YouTube

Au renunțat la jobul de la birou și și-au făcut propria afacere cu aurul roșu! Doi tineri din Buzău și-au transformat parcela de porumb din spatele casei într-un loc de făcut bani!

Echipa emisiunii Asta-i România a ajuns în comună Vernești, din județul Buzău, pentru a-i cunoaște pe soții Petronela și Claudiu Budea, singurii cultivatori de șofran din județ și printre puținii din România. Cei doi soți au vrut să muncească doar pentru ei și să își rotunjească veniturile cu o afacere inedită, așa că pe terenul din spatele casei n-au mai plantat porumb că bunicii ci șofran.

Doi tineri au hotărât să cultive șofran, unul dintre cele mai prețioase condimente din lume

Deși nu știau ce înseamnă să cultivi cel mai scump condiment din lume, Petronela și Claudiu au învățat din mers. Astăzi îi găsim pe terenul lor din Buzău, mulțumiți că le-a ieșit! Un kilogram de șofran, supranumit și aurul roșu din bucătărie se vinde și cu 30000 de euro pe piața din Europa.

Șofranul este unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, care încet, încet câștigă teren și în țară noastră.

Citește și: Povestea familiei cu șapte copii care s-a salvat de sărăcie prin muncă! Cum au reușit să devină din cerșetori, niște gospodari adevărați

„Suntem singurii cultivatori din județul Buzău, pentru că atunci când am mers să scoatem certificatul de producători, domnii de acolo nu știau ce e șofranul și nu au mai emis un asemenea certificat de producător! Șofranul este denumit și aurul roșu, deoarece

este și unul dintre cele mai falsificate condimente din lume pentru că prețul lui este foarte mare! La noi în țară cam 70 de lei pe gram! Un șofran de calitate este scump! Niciodată nu o să fie ieftin!”, a spus Petronela Budea.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Doi tineri și-au transformat parcelă de porumb din spatele casei într-un loc de făcut bani

Echipa Asta-i România a ajuns în comună Vernești, județul Buzău, unde au descoperit povestea familiei Budea. Doi tineri care într-o bună zi au decis să renunțe la ce făceau și să parieze pe aurul roșu din bucătărie. Petronela și Claudiu erau până de curând cu profesii total diferite, ea lucra în economie, el în armata.

Aveau tot confortul asigurat, însă ceva le lipsea.

Citește și: La 94 de ani sparge lemne și dă cu coasa mai ceva ca un voinic. Povestea de viață impresionată a nanei Maria, una dintre cele mai vârstice femei din Hunedoara: „Mama plângea că nu are cu ce să facă focul”

„Asta a fost ideea mea, că trebuie să muncesc pentru mine, pentru visul meu! Și am fost foarte motivată să găsesc ceva care să mi se potrivească! Pentru că eu fiind economist nu m-am regăsit

deloc în domeniul asta, cu cifre, cu calcule... nu mi s-a potrivit deloc, plus că îmi place să stau în aer liber! Nu m-aș fi văzut niciodată să stau într-un birou închisă! Soțul este militar, lucrează și el de câțiva ani! A fost foarte receptiv la ideea mea, mă susține, facem totul împreună și cred că facem o treaba bună!”, a mai adăugat Petronela.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.