AFACEREA cu dipome false! Cum decurge o negociere cu un vanzator de diplome

Autor: A.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 27 feb 2017, 02:56

Vorba cine are carte, are parte... e istorie in tara noastra. Acum, banii vorbesc!

Cu ei poti cumpara orice, inclusiv diplome de bacalaureat si licenta! Si ce daca-i ilegal, nimeni nu-i controleaza nici pe vanzatorii de studii, nici pe tinerii care cred ca invatatura se poate cumpara la colt de strada. Un material revoltator, realizat cu camera ascunsa scoate in evidenta cum decurge o negociere cu un vanzator de diplome. Scurt si la obiect.
Pe comerciant l-am gasit pe internet. E plina mica publicitate de romani dornici sa ajute un elev care nu a putut promova examenul de Bacalaureat, dar are nevoie de diploma, sau un student care nu prea a trecut pe la

facultate, dar vrea sa demonstreze contrariul.  Pentru o suma considerabila, acesti oameni care sfideaza legile- fac rost de actele pe care, in mod normal, le poate obtine doar cine a terminat un liceu sau o facultate.

Barbatul stie exact ce are de facut. Afacerea e ilegala dar banoasa caci risca trei ani de inchisoare. Barbatul spune ca seria diplomei false va fi gasita de reprezentantii unitatii scolare, in baza lor de date.
Cum e posibil oare, asa ceva? Presedintele de onoare al Alma Mater, Razvan Bobulescu spune ca exista o caracatita intreaga in jurul acestei afaceri. Mai ales ca “vanzatorul” de diplome ne asigura ca falsul va fi imposibil de depistat. Elementele de sigurata sunt verificate si de comisiile de admitere. Membri acestora arunca o privire peste diplome ca sa vada daca au seriile unice si timbrul pus de minister. Fiecare anunt are sute de vizualizari.
De exemplu, acest anunt a fost citit de 251 de persoane. In cazul in care, sa spunem- numai 100 de tineri au comandat,  cel care fabrica diplome, fara sa tina cont de lege, a castigat 60 de  mii de euro.
Legea nu pare sa-i sperie nici pe cei care scot diplome pe banda rulanta, nici pe cei care le cumpara. Desi pedeapsa e aceeasi pentru ambele parti: intre trei luni si trei ani dupa gratii.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Teoretic, asa ceva nu e posibil, dupa cum spun chiar reprezentantii Ministerului Educatiei. Toate documentele sunt verificate. Exista o baza de date cu toti absolventii de liceu sau facultate, iar cine nu e pe acele liste, dar detine o diploma, clar nu a obtinut-o legal.

 

Taguri:

Într-un colț izolat al județului Buzău, în satul Pardoși, soții Nicolae și Stanca Chiriac duc o viață departe de agitația orașului, dar și de confortul unei comunități pline de viață.