Ce afaceri poți începe în 2023 cu ajutorul fondurilor europene?
Idei de afaceri pentru 2023 care por fi realizate cu fonduri europene
Anul 2022 a fost marcat de o inflație în creștere în România și nu numai, începutul războiului în Ucraina, la care s-a adăugat și criza economică ce va continua cel mai probabil să se mențină și în 2023. Din păcate anul precedent a afectat foarte multe companii, iar o parte dintre afacerile aflate la început de drum nu au mai putut continua.
Totuși, atunci când vă doriți să vă urmați pasiunile și să vă lansați în afaceri, trebuie să vă riscați și să aveți încredere că veți reuși. Mai jos aveți câteva idei de afaceri care pot deveni profitabile în 2023
Investiți într-o livadă
Tot mai multe persoane continuă să investească în agricultură, pentru că pot accesa fonduri europene pentru începerea afacerii prin AFIR. Fructele din import sunt foarte aspectuoase, însă nu au gust, de aceea, pentru cei care doresc să redescopere fructele copilăriei, pot înființa propria livadă.
Investiți într-o cafenea
Cafeneaua este cea mai bună investiție din industria Horeca. Oamenii aleg să frecventeze cafenelele pentru că este o modalitate plăcută de a socializa, iar pe lângă asta este mult mai ieftin decât să te duci la un restaurant.
Investiți în legume ecologice
România deține un sol ideal pentru culturile de legume ecologice. Faptul ca suprafețele certificate pentru agricultura ecologică au crescut progresiv în ultimii ani marchează interesul pe care agricultura ecologică l-a stârnit în rândul agricultorilor și potențialul excepțional al acestei afaceri.
Investiți într-o cultură de ciuperci Champignon
Dacă dețineți un spațiu pe care nu îl mai utilizați precum un grajd sau o magazie dezafectată, înseamnă că îndepliniți deja principala condiție pentru a demara această activitate accesibilă, interesantă și foarte profitabilă care este cultivarea ciupercilor. Dacă dețineți acest spațiu restul vine de la sine deoarece celelalte condiții, care se referă la stăpânirea tehnologiei de cultivare și la punerea la punct a unui sistem de desfacere a produselor, presupun investiții minime.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Investiți într-o covrigărie
Cea mai bună idee de afacere din România, care înflorește cu fiecare an care trece, este înființarea unei covrigării. Pe lângă partea financiară pe care o veți atrage din acest proiect mai aveți următoarele beneficii:
1. Se vinde tot timpul anului (fie vară, fie iarnă)
2. Nu are nevoie de nici un fel de cheltuieli de reclamă (amplasarea covrigăriei într-un loc cât de cât circulat este suficientă, pentru că mirosul îmbietor coada permanentă vor atrage ca un magnet noi și noi clienți);
3. Fiind foarte ieftin, se vinde în cantități mari (câteva mii de bucăți pe zi).
Investiți în plante precum Goji, Aronia sau merișoare
Dacă dețineți un petec de pământ pe care nu știți cum să îl faceți profitabil, ideal ar fi să cultivați Goji, Aronia sau merișoare. Sunt foarte căutate atât în țară cât și la export și plătite cu un preț pe măsură iar investiția într-o plantație este modică și depinde de mărimea suprafeței pe care vrei să o cultivi.
Investiți în plante medicinale în sistem ecologic
O altă metodă de a face bani este să investim în plantele medicinale 100% naturale, ecologice. Plantele aromatice au proprietăți analgezice, antiinflamatoare, antidepresive, antiseptice și pot înlocui cu succes medicamentele.
Citește și: Potrivit BNR inflația ar urma să scadă sub 10% în trimestrul al treilea din 2023
Investiți în prepelițe pentru ouă
Cu doar 300 de lei puteți ncepe o afacere cu prepelițe pentru ouă. Mai exact:
1. Achiziționați 15 de prepelițe ouătoare, preț total 180 de lei
2. Achiziționați o cușcă/baterie pentru 15 de prepelițe, preț 80 de lei
3. Achiziționați furaj pentru prepelițe (o prepeliță consuma doar 1 kg de furaj pe luna, adică cca 30 g pe zi!)
4. Amplasați bateria cu prepelițe într-un spațiu liniștit, uscat, călduros și fără curenți de aer, in suprafața de 1 metru pătrat (atât ocupa bateria)
5. Asigurați-vă ca pasările au furaj și apă (cantitățile sunt nesemnificative)
6. Începeți sa recoltați ouăle.
Investiți într-un magazin online
O idee de afaceri aflată pe o curbă ascendentă (datorită creșterii cererii) este cea din zona comerțului online.
Investiți în energie
Energia este de departe domeniul cel mai profitabil și unde există atât o efervescență majoră, cât și cele mai bune marje, potrivit consultantului REI. Energia, domeniul IT sau cel al construcțiilor sunt domeniile cu cea mai mare creștere în prezent, iar aceasta, cel mai probabil, se va păstra și în anii următori.
Sursă: economedia.ro