Afectarea inimii: un alt motiv pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranelor

Autor: Bogdan Frațilă

Dovezile indică faptul că timpul excesiv petrecut în fața ecranelor este dăunător atât pentru dezvoltarea neurologică, cât și pentru socializare.

Sursa: PixaBay

Dovezile indică faptul că timpul excesiv petrecut în fața ecranelor este dăunător atât pentru dezvoltarea neurologică, cât și pentru socializare.

Efectele utilizării prelungite a ecranelor în copilărie au fost studiate pe larg în ultimii ani. Dovezile indică faptul că timpul excesiv petrecut în fața ecranelor este dăunător atât pentru dezvoltarea neurologică, cât și pentru socializare. Acest lucru se datorează, printre altele, faptului că acestea ne fac să ne deconectăm de mediul înconjurător, ceea ce duce la dependențe foarte reale care necesită adesea intervenția unui profesionist în domeniul sănătății mintale.
În plus, utilizarea ecranelor poate provoca tulburări de învățare neurocognitivă în etapele timpurii de formare a personalității în copilărie.

Dar, mai presus de toate, timpul excesiv petrecut în fața televizoarelor, a jocurilor video, a telefoanelor mobile și a tabletelor în timpul copilăriei și al adolescenței duce la un stil de viață sedentar. De fapt, există deja o legătură dovedită între utilizarea excesivă a ecranelor și creșterea sedentarismului în rândul copiilor.
Acum, la toate aceste motive pentru limitarea timpului petrecut de copii în fața televizoarelor, a jocurilor video și a telefoanelor mobile se poate adăuga o nouă dimensiune.
Potrivit unui nou studiu, condus de Andrew Agbaje de la Universitatea din Finlanda de Est din Kuopio și prezentat la Congresul Societății Europene de Cardiologie 2023, copiii sedentari prezintă un risc crescut de afecțiuni cardiace la începutul vieții adulte.
Cu alte cuvinte, inactivitatea în timpul copilăriei ar putea pregăti terenul pentru atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale mai târziu în viață, chiar dacă greutatea și tensiunea arterială sunt în limitele normale.

Timpul excesiv petrecut în fața ecranelor crește greutatea inimii

Cercetarea a analizat efectele cumulative ale sedentarismului asupra inimii, pornind de la datele din Children of the 90s, un studiu multigenerațional de referință, unic prin amploarea și profunzimea domeniului de aplicare. Acesta a urmărit sănătatea și stilul de viață a 14.500 de copii născuți în 1990 și 1991 până în viața lor de adult.


Dintre copiii incluși în studiu, 766 -55% dintre ei fete și 45% băieți- au fost rugați la vârsta de 11 ani să poarte un ceas inteligent care le-a monitorizat activitatea timp de șapte zile. La vârsta de 15 ani li s-a cerut să repete acest lucru, iar apoi din nou la 24 de ani. În paralel, a fost efectuată o analiză ecocardiografică a ventriculului stâng al fiecărui subiect la 17 și 24 de ani, care a fost apoi ajustată în funcție de înălțime, sex, tensiune arterială, grăsime corporală, consumul de tutun, activitate fizică și statutul socio-economic.

Rezultatele au indicat că la vârsta de 11 ani subiecții erau sedentari în medie 362 de minute pe zi. În adolescență (vârsta de 15 ani), acest lucru a crescut la 474 de minute pe zi, iar apoi a urcat la 531 de minute pe zi la vârsta adultă (24 de ani). Timpul de sedentarism a crescut în medie cu 2,8 ore pe zi pe parcursul celor 13 ani de studiu.
O mare parte din acest timp sedentar a fost petrecut în fața ecranelor.
Cel mai grav este că ecocardiografia a înregistrat o creștere a greutății inimii în rândul tinerilor care s-a corelat direct cu timpul petrecut în sedentarism. Odată intrați la vârsta adultă, acest lucru a crescut probabilitatea de a suferi atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Această relație directă între timpul de inactivitate acumulat și afectarea inimii a fost independentă de greutatea corporală și de tensiunea arterială.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Mutatul in copilarie

La ora actuală, este cunoscut faptul că sedentarismul crește riscul de afecțiuni metabolice (cum ar fi obezitatea și diabetul de tip 2), de boli neurodegenerative și de boli cardiovasculare la adulți. Noul studiu arată că un comportament sedentar la o vârstă foarte fragedă- în special timpul petrecut fără restricții în fața ecranelor- poate duce la o apariție mai timpurie a bolilor cardiovasculare la vârsta adultă. Din acest motiv, este extrem de important ca părinții să-i încurajeze pe copii și adolescenți să facă mai multă mișcare și să limiteze timpul pe care îl petrec uitându-se la televizor sau utilizând rețelele de socializare și jocurile video.
Așa cum am sugerat deja în ceea ce privește nașterea prematură, lista factorilor de risc cardiovascular cunoscuți și convenționali (fumatul, diabetul, hipertensiunea etc.) ar trebui revizuită și actualizată în urma studiului pentru a include timpul cumulat petrecut în copilărie cu un comportament sedentar.
Cu toții ar trebui, încă de la o vârstă fragedă, să ținem cont de cuvintele lui Martin Luther King când a spus: "Dacă nu poți zbura, atunci fugi. Dacă nu poți alerga, atunci mergi. Dacă nu poți merge, atunci târăște-te, dar orice ai face, trebuie să continui să te miști."

Citește și: X al lui Elon Musk testează o taxă anuală la conturile neverificate

Citește și: Economia Chinei își revine. Dar imobiliarele rămân o piedică

Citește și: Războiul Israelului cu Hamas ajunge în America corporatistă