Un nou studiu vorbește despre problemele de sănătate cu care se pot confrunta pacienții care au trecut prin coronavirus, indiferent dacă au avut o formă ușoară a bolii sau au prezentat complicații. Aceste persoane prezintă un risc de două ori mai mare să dezvolte ulterior probleme respiratorii.
Problemele respiratorii care pot să apară după infecția cu COVID-19
Cu toate că pandemia de coronavirus este ținută sub control la nivel mondial de către autorități, în continuare sunt făcute studii pentru a vedea în ce măsură COVID-19 poate provoca probleme de sănătate și după ce pacienții reușesc
„Foştii pacienţi cu COVID-19 au semnificativ mai multe riscuri decât cei din grupul de control să dezvolte afecţiuni care pot fi atribuite unei infecţii anterioare. Evaluările de rutină ale patologiilor care apar după COVID-19 sunt cruciale pentru a le reduce incidenţa şi impactul, în special la persoanele de peste 65 de ani”, a scris Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), potrivit agerpres.ro.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
Ce simptome pot să apară după infecția cu coronavirus?
Persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus s-au confruntat ulterior cu problemele la nivelul aparatului respirator, simptomele fiind diferite de la caz la caz. În general, dificultățile respiratorii, dar și durerile musculo-scheletice au fost printre cele mai întâlnite simptome apărute după infecția cu COVID-19.
De asemenea, studiul citat anterior a arătat că a existat un risc ridicat de apariție a emboliilor pulmonare după COVID-19. Embolia pulmonară se manifestă prin formarea unor cheaguri de sânge care blochează o arteră pulmonară, iar în cazul în care această afecțiune nu este tratată la timp, ea poate fi fatală.
Anterior, specialiștii în sănătate au precizat că aproximativ 20-30% dintre persoanele care s-au infectat cu coronavirus au fost diagnosticate ulterior cu sindromul long-Covid, ceea ce înseamnă o manifestare a simptomelor COVID-19 pe termen lung.