Afganistan: 2 ani de conducere talibană "mai rău decât se temea"!

Autor: Bogdan Frațilă

În ciuda promisiunilor inițiale de a respecta drepturile femeilor în conformitate cu Sharia, sau legea islamică, talibanii au impus restricții draconice

Sursa: PixaBay

În ciuda promisiunilor inițiale de a respecta drepturile femeilor în conformitate cu Sharia, sau legea islamică, talibanii au impus restricții draconice

"Sincer să fiu, mă simt de parcă aș trăi un coșmar. Este greu de înțeles prin ce am trecut în ultimii doi ani", a povestit Maryam Marof Arwin, în vârstă de 29 de ani, la telefon.
Arwin, care locuiește în Kabul, a fondat un ONG numit Afghanistan Women and Children Strengthen Welfare Organization, dar acesta a fost confiscat de talibani în urmă cu doi ani- la 15 august 2021- când aceștia au capturat capitala afgană și au înlăturat guvernul președintelui de atunci Ashraf Ghani.


Pe măsură ce forțele americane și NATO s-au retras din țara devastată de conflict după două decenii de război, luptătorii grupării fundamentaliste islamice au făcut progrese fulgerătoare, cucerind întreaga națiune în doar câteva săptămâni.
În ciuda promisiunilor inițiale de a respecta drepturile femeilor în conformitate cu Sharia, sau legea islamică, talibanii au impus de atunci restricții draconice asupra femeilor și fetelor. Cele mai multe dintre ele nu au voie să participe la viața publică, în instituțiile de învățământ și pe piața muncii.
Libertatea de mișcare a femeilor a fost, de asemenea, sever restricționată.

Avertismente chiar înainte de preluarea puterii de către talibani

"Nu prea înțeleg de unde a apărut speranța că talibanii s-au schimbat sau chiar au devenit mai buni", a declarat Arwin. "Am știut întotdeauna că, odată cu talibanii la putere, vom pierde tot ceea ce am realizat.
"Cu douăzeci de zile înainte ca ei să ajungă la putere, noi, activistele și reprezentantele societății civile din Kabul, am organizat o conferință de presă pentru a face din nou comunitatea mondială conștientă

de situația noastră", a subliniat ea.
"Am spus: "Uitați-vă la zonele care erau deja controlate de talibani la acea vreme și vedeți cum disprețuiesc drepturile femeilor". Dar nimeni nu a vrut să ne asculte".
Chiar și înainte de a cuceri Kabulul, talibanii preluaseră treptat controlul asupra unor mari părți din zonele rurale ale Afganistanului. În zonele aflate sub controlul lor, femeile și fetele erau limitate la casele lor și la rolurile de gen tradiționale de fiică, soție sau mamă- nu foarte diferit de ceea ce era viața în timpul guvernării lor anterioare, din 1996 până în 2001.
La acea vreme, femeile și fetele afgane nu aveau voie să studieze sau să muncească și nu puteau părăsi locuința decât dacă erau însoțite de rude de sex masculin.
Femeile erau adesea biciuite în public sau executate dacă încălcau regulile talibanilor. talibanii de astăzi nu sunt foarte diferiți de talibanii din anii 1990, a declarat Alema Alema, fost ministru adjunct afgan pentru pace.
Talibanii au fost pur și simplu mai precauți- și mai experimentați- de data aceasta decât în timpul primei lor perioade la putere, a spus Alema.

"De la preluarea puterii, au emis 51 de interdicții care afectează femeile, ceea ce reprezintă mai mult de o interdicție pe lună", a spus ea.
"Nu au anunțat totul dintr-o dată pentru că nu au vrut să sperie comunitatea mondială. Și în Afganistan au fost nevoiți să acționeze cu prudență la început pentru a nu antagoniza societatea, înainte de a-și consolida puterea."
Înainte de preluarea puterii de către talibani, Ministerul pentru Pace era responsabil pentru negocierile de pace intra-afgane.
Acesta a fost dizolvat după ce grupul a preluat puterea.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Un acord care a demoralizat Afganistanul

Negocierile directe cu Statele Unite au oferit talibanilor recunoaștere internațională. La biroul lor din Doha, aceștia au semnat un acord cu SUA care trebuia să aducă pacea în Afganistan. Acordul a slăbit moralul armatei afgane și a diminuat considerabil rezistența acesteia la avansarea ulterioară a talibanilor.
"Ceea ce s-a întâmplat în Afganistan în august 2021 nu a fost un triumf militar al talibanilor, ci rezultatul unei decizii politice", a declarat Khushal Asefi, jurnalist și fost director general al Ariana Radio & Television.
"Nimeni nu a avut nicio perspectivă asupra negocierilor de fond cu talibanii. Se părea că țările occidentale își retrăseseră sprijinul pentru guvernul de atunci", a spus el.
Asefi a fost nevoit să părăsească țara după preluarea puterii de către talibani, deoarece nu mai vedea un viitor pentru el acolo și se temea pentru viața sa.
"Evoluțiile din ultimii doi ani întăresc sentimentul că țara a fost lăsată pe mâna talibanilor. Nu pare să conteze ce haos provoacă", a declarat el.
"În cel mai bun caz, se publică o declarație critică în care se condamnă politicile talibanilor. Societatea afgană este demoralizată și epuizată. Economia este la pământ și peste 20 de milioane de oameni trăiesc sub pragul sărăciei. Oamenii se luptă doar pentru a supraviețui".
Arwin, activista pentru drepturile femeilor, a subliniat, de asemenea, problemele care afectează societatea afgană în ultimii doi ani.
"Mulți se gândesc doar la cum să părăsească țara", a spus ea.
"Sunt dezamăgită de faptul că comunitatea mondială și societatea afgană au capitulat atât de repede. Este mai rău decât m-am temut. Dar societatea civilă afgană are un nucleu puternic care nu va renunța. Acest nucleu nu trebuie subestimat. Cred în noi cu tărie".

Citește și: Peste 300 soldati morti ONU in Mali! Urmeaza sa vina 10 000 pentru stabilizare

Citește și: Sudan- Îndoieli cu privire la promisiunile armatei?

Citește și: Umbra războiului din Irak persistă