Afganistan: Femeile protestează împotriva interzicerii învățământului universitar!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 26 sep 2023, 00:40

În prezent, fetele afgane pot termina școala doar până în clasa a șasea, dar nu au acces la învățământul secundar și superior!

Sursa: PixaBay

În prezent, fetele afgane pot termina școala doar până în clasa a șasea, dar nu au acces la învățământul secundar și superior!

În prezent, fetele afgane pot termina școala doar până în clasa a șasea, dar nu au acces la învățământul secundar și superior. Măsura a stârnit o largă condamnare în rândul populației.
Talibanii au anunțat în Noaptea Yalda, sărbătorită la solstițiul de iarnă în Afganistan și în întreaga regiune, că femeile vor fi excluse din universități. În întreaga țară, gărzi talibane înarmate au refuzat accesul femeilor în clădirile universităților.
"Sunt șocată", a declarat Nazifa Zaki, o studentă la Universitatea Ghor din vestul Afganistanului. "Mă simt deznădăjduită, pentru că o întreagă generație, jumătate din populație, este exclusă de la educație". Massouda, o femeie care a studiat la Kabul și provine din provincia Jowzjan, este îngrozită. "Această decizie a Emiratului Islamic este nedreaptă".
În Afganistan, fetele și femeile pot merge acum la școală doar până în clasa a șasea. Joi, în unele orașe afgane, fetele au fost chiar trimise acasă de la școlile primare.

Se pare că profesoarele și-au pierdut locurile de muncă. O adunare a directorilor de școli și a liderilor spirituali din această săptămână a declarat că femeile din Afganistan nu ar mai trebui să li se permită să lucreze ca profesoare sau să viziteze moschei, deși o decizie oficială nu a fost încă anunțată.
"Acest lucru va dăuna foarte mult Afganistanului și poporului afgan", a declarat Shaharzad Akbar, fosta șefă a Comisiei afgane pentru drepturile omului. "Într-o societate în care jumătate din populație nu are acces la educație, populația va rămâne săracă și dependentă de comunitatea internațională." De doi ani, Afganistanul este măcinat de o criză a foamei. Potrivit ONU, în această iarnă, aproximativ 23 de milioane de afgani vor duce lipsă de hrană.

În prezent, fetele afgane pot termina școala doar până în clasa a șasea, dar nu au acces la învățământul secundar și superior!
[Sursa: PixaBay]

Indignare față de această măsură

Numeroase proteste au fost organizate de elevi și profesori în urma interdicției. Un grup de studenți bărbați la medicină, de exemplu,s-a ridicat în timpul unui examen și a părăsit sala în semn de protest. Studenții s-au adunat în fața Universității Nangarhar, în estul Afganistanului, pentru a protesta timp de ore întregi. Zeci de femei au ieșit în stradă în orașele afgane, scandând sloganuri precum "toată lumea sau nimeni" și "educație pentru toți".
Talibanii au bătut protestatarii pentru a întrerupe demonstrațiile. În întreaga țară, profesorii universitari de sex masculin au încetat să lucreze sau și-au dat demisia, în semn de protest față de interdicție. Obaidullah Wardak, care predă la departamentul de matematică din Kabul, a fost unul dintre primii care a demisionat. Nu a văzut altă soluție. "Nu am putut împăca acest lucru cu conștiința mea, am vrut să dau dovadă de solidaritate", a povestit el. Deși a spus că se îndoiește că talibanii vor fi descurajați de demisie, el a spus că speră că mulți alții vor face la fel.
Abas Basir, care a ocupat funcția de ministru al educației în timpul fostului președinte Ashraf Ghani până când acesta a fost înlăturat în august 2021, crede că presiunea persistentă din partea afganilor obișnuiți îi va forța pe talibani să își schimbe cursul. "Atunci când profesorii și lectorii renunță în mod colectiv și părăsesc universitățile și școlile, acest lucru ar putea duce la un rezultat pozitiv", a declarat el.

În prezent, fetele afgane pot termina școala doar până în clasa a șasea, dar nu au acces la învățământul secundar și superior!
[Sursa: PixaBay]

Solidaritate cu femeile afgane

Shukria Barakzai, politician afgan și feministă islamică, spune că acum este momentul pentru o acțiune globală. Barakzai a studiat cândva la Kabul, dar nu a putut să-și termine diploma din cauza venirii la putere a talibanilor în anii 1990. "Talibanii au dovedit că discriminează sistematic femeile", a declarat ea. "Poporul afgan și comunitatea internațională ar trebui să riposteze în mod colectiv și să nu uite responsabilitatea pe care o au față de femei."
Chiar și unele țări islamice, precum Arabia Saudită, Turcia și Qatar, cunoscute pentru faptul că au redus drepturile femeilor, au condamnat interdicția privind educația afgană ca fiind "inumană" și "neislamică". Între timp, talibanii nu recunosc aceste țări ca fiind islamice și, în schimb, cred că guvernează singura țară în care legea islamică este aplicată în mod corespunzător.

Citește și: Crăciun: Ce are Papa Francisc de spus pentru Ucraina?

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire

Citește și: Yemen: Slabe speranțe pentru sfârșitul războiului în 2023

Citește și: Elvetia amendeaza burqa cu 1 000 CHF!