În perioada 5-7 februarie 2024, aproape 163.000 de elevi din clasa a VIII-a au participat la simularea Evaluării Naționale, un pas crucial în pregătirea lor pentru examenul final. Această simulare oferă nu doar oportunitatea de a evalua nivelul de pregătire, ci și de a identifica și corecta eventualele lacune înainte de momentul decisiv.
Vineri, elevii claselor a VIII-a vor afla notele de la simularea pentru Evaluare Națională 2024
Prin susținerea probelor la Limba și literatura Română, Matematică și Limba Maternă pentru elevii minorităților naționale, simularea se dovedește a fi un instrument valoros pentru consolidarea cunoștințelor și obținerea unor rezultate mai bune la Evaluarea Națională.
Rezultatele simulării, așteptate cu interes, vor fi afișate exclusiv în unitățile de învățământ pe data de 23 februarie 2024, cu mențiunea importantă că notele nu vor fi publicate pe site-ul Ministerului Educației.
Decizia de a organiza simulările într-o etapă mai devreme și de a adapta programa vine în sprijinul unei dorințe clare: acordarea unui timp suplimentar pentru sesiuni de consolidare și recuperare în școli. Scopul este de a asigura că toți elevii au șanse egale de a obține rezultate remarcabile la Evaluarea Națională.
În conformitate cu calendarul oficial al Evaluării Naționale din 2024, publicat în Monitorul Oficial, elevii din clasa a VIII-a se pregătesc pentru examenul final programat în perioada 25-28 iunie 2024.
Înscrierea la acest examen crucial va avea loc între 11 și 14 iunie 2024.Proba scrisă la Limba și literatura Română este planificată pentru 25 iunie 2024, urmată de proba scrisă la Matematică pe 27 iunie 2024 și de proba scrisă la Limba Maternă pe 28 iunie 2024.
Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor este programată pentru 3 iulie 2024, iar procesul de soluționare a contestațiilor va avea loc între 4 și 9 iulie 2024, cu afișarea rezultatelor finale pe 9 iulie 2024.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citește și: Calendar Evaluare Națională pentru clasa a 6-a: Când au loc examenele
Cum s-a desfășurat procesul de corectare din acest an?
Procesul de corectare digitalizată prevede scanarea lucrărilor în sălile din centrele de examen, urcarea lor pe platforma de corectare digitalizată și repartizarea lor către profesori din toată țara, fără să fie din județul de origine al candidatului, în vederea notării. Corectarea digitalizată la nivel național a fost pilotată la Bacalaureat 2023 – sesiunea de toamnă și ar urma să continue în acest an la simulările de Bacalaureat, examenele propriu-zise și chiar și la concursurile/examenele profesorilor, potrivit Ministerului Educației.
Trebuie menționat faptul că notele de la simularea pentru Evaluarea Națională nu se vor trece în catalog.
Secretarul de stat din Ministerul Educației Sorin Ion a explicat motivul pentru care notele nu vor fi trecute în catalog: „Nu este foarte corect să treci în catalog, în rubrica notelor de la clasa a VIII-a, o notă care reflectă inclusiv cunoștințe de clasa a V-a”.
Potrivit edupedu.ro , în mai multe județe profesorii au reclamat presiuni din partea inspectoratelor școlare pentru terminarea mai devreme a corectării față de termen.
Citește și: Rezultate simulare Evaluare Națională 2024: Motivul pentru care notele nu vor fi publicate online pe EDU.ro
Simularea Evaluării Naționale joacă un rol esențial în procesul de pregătire a elevilor pentru examenul final, oferindu-le șansa de a se familiariza cu formatul acestuia și de a se pregăti corespunzător pentru un moment crucial în parcursul lor educațional.