Află: Ce tradiții și obiceiuri respectă credincioșii de Rusalii 2021

Autor: Ana Filip
Actualizat: 26 iul 2022, 06:55
Rusalii 2021. Ce traditii si obiceiuri respecta crestinii ortodocsi de Rusalii.
Sursa: doxologia.ro

De Rusalii 2021, creștinii ortodocși țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri. Iată ce trebuie să faci de Rusalii 2021.

Rusaliile 2021 reprezintă o altă mare sarbatoare crestina prăznuită de Biserica Ortodoxă și de care se leagă o mulțime de tradiții și obiceiuri. În anul 2021, Rusaliile pică pe 20 iunie, iar pe 21 iunie este a doua zi de Rusalii. Pogorarea Sfantului Duh, așa cum mai este denumită sărbătoarea Rusaliilor, are loc in fiecare an, la cincizeci de zile dupa Sfintele Pasti. Prima zi de Rusalii cade intotdeauna intr-o zi de duminica si a doua zi intr-o zi de luni.

Anul acesta, Pogorarea Sfantului Duh va pica in zilele de 20 si 21 iunie.

Ce tradiții se respectă de Rusalii 2021. Ce se mănâncă de Rusalii

De sărbătoarea Rusaliilor 2021, creștinii ortodocși obișnuiesc, încă din cele mai vechi timpuri, să respecte o serie de tradiții și obiceiuri. Cei care merg la biserică în această zi sfântă duc frunze de nuc  sfinție acasa, unde impodobesc icoanele.

In alte zone ale tarii se obisnuieste sa se sfinteasca si frunze de leustean, pelin sau usturoi.
Tot in ziua de Rusalii, credinciosii isi leaga frunze de nuc sau de tei la brau pentru a fi protejati de boli grave si de spiritele rele.

Dupa participarea la slujba de Rusalii, crestinii obisnuiesc sa mearga pe camp pentru a sfinti terenurile agricole cu frunzele de nuc primite la biserica.

In unele regiuni, credinciosii obisnuiesc sa unga usile cu usturoi pentru a-si feri casele de spiritele rele.

Citeste si: CITEȘTE: Pe ce dată pică Rusaliile în 2021. Câte zile libere mai rămân pentru anul 2021

De asemenea, in zilele de Rusalii, gospodinele nu au voie sa faca treburi casnice, sa spele, sa calce, sa gateasca, pentru a avea belsug in case si in familie.

Nici muncile campului nu sunt permise, pentru ca toamna sa fie roditoare.
Pentru a se feri de rele, conform traditiei, crestinii trebuie sa evite sa mearga pe drumuri pustii, sau in apropierea padurilor.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tradiția spune că de Rusalii se mănâncă în special preparate care să aibă la bază foarte multe legume. Pentru că este o sărbătoare importantă, meniul trebuie să fie unul special, astfel că gospodinele se întrec în rețete sofisticate și foarte gustoase. O superstiție veche de sute de ani spune că de Rusalii se mănâncă Pască, acesta fiind ultima dată când mai poate fi preparat acest desert, urmând să fie gătită din nou de Paște.

Ce semnificație are sărbătoarea Rusaliilor

Conform Bisericii crestin-ortodoxe, Rusaliile reprezinta ultima sarbatoare din ciclul sarbatorilor pascale si reprezinta Pogorarea Sfantului Duh peste cei Sfintii Apostoli, sub forma unor limbi de foc, atunci cand acestia au fost inzestrati cu aptitudini speciale, zi in care s-au pus bazele bisericii crestine. Pentru ca se sarbatoreste la cincizeci de zile de la Pasti, sarbatoarea mai poarta si denumirea de Cincizecime.
In zilele de 20 si 21 iunie 2021 se vor oficia slujbele speciale in bisericile crestin-ortodoxe, cand credinciosii vor primi la final frunze de nuc sfintite, ce au o seminificatie aparte. Se spune ca frunzele de nuc reprezinta tocmai pogorarea Sfantului Duh asupra Apostolilor sub forma unor limbi de foc.

Sărbătoarea Rusaliilor este una foarte importantă pentru credincioși, în foarte multe zone ale țării fiind considerată ziua întemeierii Bisericii. 

Cuvântul Rusalii are la bază latinescul „rosalia”, care în traducere ar însemna sărbătoarea trandafirilor. În credința populară se spune că Rusaliile sunt spiritele morților care refuză să se întoarcă la locul lor după ce au petrecut sărbătoarea Paștelui alături de cei vii.

Citeste si: Cum va fi vremea de Rusalii. Meteorologii au anunțat prognoza pentru zilele de 20 și 21 iunie