AFLĂ: Cui spunem „La mulți ani!” de Sfinții Petru și Pavel? Uite ce nume se sărbătoresc pe 29 iunie

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 26 iul 2022, 15:20
Nume care se sărbătoresc de Sfinții Petru și Pavel
Sursa: Unsplash

Pe 29 iunie 2021, de Sfinții Petru și Pavel, este prilej de sărbătoare în casele foarte multor români. Cui trebuie să spunem „La mulți ani!” în această zi?

În fiecare an, pe data de 29 iunie, creștinii ortodocși îi cinstesc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. O mulțime de români poartă numele celor doi sfinți, astfel că își sărbătoresc ziua de nume la final de iunie. Pentru că există o mulțime de nume derivate din cele două, unele persoane nu știu cui trebuie să spună „La mulți ani!” de Sfinții Petru și Pavel. Iată ce români își sărbătoresc onomastica pe data de 29 iunie 2021.

Cui trebuie să spui „La mulți ani!” de Sfinții Petru și Pavel? O mulțime de români își serbează ziua de nume pe 29 iunie

O statistică făcută în urmă cu mai mulți ani arăta că mai bine de 500,000 de români poartă numele Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Majoritatea celor care își serbează ziua de nume pe 29 iunie sunt bărbați, mai exact 400,000, în timp ce restul sunt doamne și domnișoare care au primit la botez unul dintre aceste nume sfinte. 

În mod clar, după cum spune și numele sărbătorii, pe 29 iunie își sărbătoresc onomastica toți cei care poartă numele de Petru și Pavel, însă există și alte derivate. Astfel, de Sfinții Petru și Pavel este prilej de sărbătoare în casele celor care poartă numele de Petre, Petru, Petrică, Petrișor, Petruț, Pătru, Petruța, Petronela, Petra, Paul, Petrița, Paula, Paulina, Paulică, Pauliana, Pavel, Pavelică, Paveluță, Paulin, Polina, Petrache sau Pavelina. 

De-a lungul timpului, oamenii au ales diferite forme ale celor două nume sfinte, Petru și Pavel, astfel că un număr mare de persoane poartă un nume derivat din cele două, ceea ce înseamnă că și lor trebuie să li se facă urări de Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citeste si: Ce se face de Sfinții Petru și Pavel? Tradiții pe care trebuie să le respecți în această zi

Când sunt sărbătoriți Sfinții Apostoli Petru și Pavel?

Biserica Ortodoxă îi sărbătorește în fiecare an, pe data de 29 iunie, pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Cei doi Apostoli și-au dedicat întreaga viață credinței, cei doi ducând mai departe credințele și învățăturile lui Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu.

Pentru că au ales să facă acest lucru, Sfinții Petru și Pavel au fost închiși în temniță. De atunci, Apostolii Petru și Pavel au devenit ocrotitorii penitenciarelor din România și există credința potrivit căreia cei doi i-ar avea în grijă pe toți cei care se află în închisoare din cauza unor greșeli grave pe care le-au comis. 

În fiecare an, Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți pe data de 29 iunie.

Cei doi sunt sărbătoriți împreună pentru că și-au pierdut viața în același an, mai exact în anul 67. Sfântul Petru a murit după ce a fost răstignit pe cruce, cu capul în jos, iar Sfântul Pavel a fost decapitat din porunca împăratului Nero.

Citeste si: Cele mai importante sarbatori crestin-ortodoxe in luna iunie! Iata cand se praznuiesc anul acesta Inaltarea Domnului si Rusaliile!