Afla cum iti afecteaza sanatatea chimicalele din cosmetice

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 06:34

Produsele obisnuite de cosmetica si machiaj contin chimicale care ar putea sa creasca riscul de diabet, au avertizat cercetatorii.

 Oamenii de stiinta ai Universitatii Uppsala au subliniat pericolul din spatele ftalatilor.

Ftalatii sunt un compus chimic ce se regaseste in alcatuirea substantei care se adauga plasticului pentru a-l face flexibil si transparent, informeaza Huffington Post.

Cercetatorii suedezi sustin ca prezenta acestui compus in produse cosmetice ca fondul de ten, creme si parfumuri, creste considerabil riscul de producere a diabetului de tip 2. Studiul a analizat structura sangelui la o mie de persoane cu varsta de peste 65 de oameni si cercetatorii au masurat cum nivelul de zahar scade cand o persoana nu mananca pentru cel putin opt
ore.

Cercetarea a relevat cum cei cu un nivel mare de ftalati in sange sunt de doua ori mai predispusi sa faca diabet decat cei fara acest compus chimic in organism. Fumatul, colesterolul si presiunea sangelui au fost luate in considerare in studiu. 

"Desi rezultatul obtinut de noi trebuie sa fie confirmat de mai multe studii, acesta sprijina ipoteza conform careia anumiti produsi chimici contribuie la producerea diabetului.
Oricine este expus la acesti produsi chimici in diferite feluri. Oamenii ii pot inhala din parfumuri, deodorante, chiar si mancare", a spus autoarea studiului, Monica Lind.

Ea a mentionat unde se gasesc cel mai frecvent acesti compusi chimici. "Multi dintre ei se regasesc in produse pentru corp, cum sunt cremele de fata, fondul de ten sau produsele de machiaj", a mai spus autoarea studiului.

Unul dintre specialistii in diabet din Marea Britanie, doctorul Iain Frame, s-a aratat sceptic privind studiul cercetatorilor suedezi.
"Acest studiu incearca sa creeze o conexiune intre prezenta ftalatilor in sange si diabetul 2 la populatia in varsta. Este o zona dificil de cercetat iar studiul este bazat pe un numar relativ mic de adulti", a spus el.

 


Pare că Bianca Giurcă și Patrick vor să treacă la un nou nivel, întrucât și-au imaginat cum le-ar sta ca un cuplu. Tânărul este încrezător că va ajunge să aibă o relație cu frumoasa șatenă. De asemenea, această idee îi surâde și ei.