Agenția Europeană a Medicamentului, anunț oficial despre vaccinurile Pfizer. Ce precizări au făcut specialiștii?

Autor: Amalia Georgescu
Cum va fi stocat vaccinul Pfizer?
Sursa: unsplash

Vești bune din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA). Ce anunț au făcut specialiștii despre vaccinul anti-Covid-19 produs de Pfizer/BioNTech?

Încă din primul moment în care vaccinurile anti-Covid-19 au fost distribuite la nivel mondial, specialiștii în sănătate au atras atenția asupra condițiilor speciale de depozitare. Mai exact, este cunoscut faptul că acestea trebuie păstrate la temperaturi foarte scăzute pentru a-și păstra eficiența și a putea fi folosite în siguranță. Ce anunț a făcut acum Agenția Europeană a Medicamentului?

Cum ar trebui depozitate vaccinurile anti-Covid-19 produse de Pfizer/BioNTech? 

Pentru a nu irosi doze importante de vaccin anti-Covid-19, specialiștii de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) au făcut mai multe studii pentru a vedea cum ar trebui păstrate acestea pentru a putea fi folosite cât mai mult timp. Astfel, dacă inițial autoritățile anunțau că perioada de stocarea a vaccinului Pfizer la temperatura frigiderului era de 5 zile, acum, specialiștii au prelungit perioada la 31 de zile.

Acest lucru înseamnă că nu va mai fi nevoie de efoturi logistice majore pentru a distribui serul produs de Pfizer/BioNTech în statele membre ale Uniunii Europene.

Citeste si: Urmează valul 4 al pandemiei de coronavirus în România? Alexandru Rafila avertizează: „E posibil sa fie la începutul...”

Chiar dacă vaccinul anti-Covid-19 produs de Pfizer/BioNTech poate fi păstrat la o temperatură de 2 până la 8 grade Celsius pentru o perioadă de 31 de zile, reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului (EMA) atrag atenția că recomandarea este valabilă doar pentru dozele

care nu au fost deschise. Noile informații au fost obținute în urma unui studiu pe care Pfizer/BioNTech l-au făcut pentru a vedea stabilitatea vaccinului. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În luna februarie a acestui an, autorităţile sanitare americane au fost de acord cu stocarea şi transportul  vaccinului Pfizer la temperatura de 2-8 grade Celsius, dar pentru o perioadă care să nu depășească două săptămâni. Amintim că la început, studiile arătau că vaccinul anti-Covid-19 trebuia păstrat la temperaturi între -80 şi -60 de grade Celsius, în congelatoare speciale.

Vaccinul Pfizer este administrat la nivel mondial, iar autoritățile speră ca în viitorul apropiat, serul anti-Covid-19 să poată fi folosit și pentru categoria de vârstă 12 și 15 ani.

Autoritățile din România au precizat că fac pregătiri  pentru campania de vaccinare în rândul adolescenților, campanie care ar urma să înceapă după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) își va da acordul pentru administrarea serului în rândul copiilor.

Citeste si: Raed Arafat, avertisment pentru români după ce a fost anunțată relaxarea restricțiilor: „Insist ca nimeni să nu se gândească la...”