Încă din primul moment în care vaccinurile anti-Covid-19 au fost distribuite la nivel mondial, specialiștii în sănătate au atras atenția asupra condițiilor speciale de depozitare. Mai exact, este cunoscut faptul că acestea trebuie păstrate la temperaturi foarte scăzute pentru a-și păstra eficiența și a putea fi folosite în siguranță. Ce anunț a făcut acum Agenția Europeană a Medicamentului?
Cum ar trebui depozitate vaccinurile anti-Covid-19 produse de Pfizer/BioNTech?
Pentru a nu irosi doze importante de vaccin anti-Covid-19, specialiștii de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) au făcut mai multe studii pentru a vedea cum ar trebui păstrate acestea pentru a putea fi folosite cât mai mult timp. Astfel, dacă inițial autoritățile anunțau că perioada de stocarea a vaccinului Pfizer la temperatura frigiderului era de 5 zile, acum, specialiștii au prelungit perioada la 31 de zile.
Acest lucru înseamnă că nu va mai fi nevoie de efoturi logistice majore pentru a distribui serul produs de Pfizer/BioNTech în statele membre ale Uniunii Europene.
Chiar dacă vaccinul anti-Covid-19 produs de Pfizer/BioNTech poate fi păstrat la o temperatură de 2 până la 8 grade Celsius pentru o perioadă de 31 de zile, reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului (EMA) atrag atenția că recomandarea este valabilă doar pentru dozele
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Cine poate obține pensia înainte de vârsta impusă? Află ce trebuia să faci în acest caz
În luna februarie a acestui an, autorităţile sanitare americane au fost de acord cu stocarea şi transportul vaccinului Pfizer la temperatura de 2-8 grade Celsius, dar pentru o perioadă care să nu depășească două săptămâni. Amintim că la început, studiile arătau că vaccinul anti-Covid-19 trebuia păstrat la temperaturi între -80 şi -60 de grade Celsius, în congelatoare speciale.
Vaccinul Pfizer este administrat la nivel mondial, iar autoritățile speră ca în viitorul apropiat, serul anti-Covid-19 să poată fi folosit și pentru categoria de vârstă 12 și 15 ani. Autoritățile din România au precizat că fac pregătiri pentru campania de vaccinare în rândul adolescenților, campanie care ar urma să înceapă după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) își va da acordul pentru administrarea serului în rândul copiilor.