Ai făcut un accident ușor? Iată de ce trebuie să-l declari în 24 de ore

Autor: Bianca Vidoi
Ai făcut un accident ușor? Iată de ce trebuie să-l declari în 24 de ore
Sursa: Pexels.com

Accidentele ușoare se întâmplă, însă trebuie ca șoferii să nu se panicheze și să știe ce pași trebuie să facă pentru a îl declara în 24 de ore.

Atunci când îți iei carnetul de conducere ai o responsabilitate pentru viața ta și a celor din jur, însă accidentele ușoare se mai întâmplă, iar aceștia sunt pașii pe care trebuie să îi faci pentru a declara accidentul.

Citește și: Cele mai comune și importante accesorii pentru întreținerea unui autovehicul

De ce e important să declari un accident ușor în 24 de ore

Accidentul este considerat ușor dacă pagubele cauzate sunt exclusiv materiale și cel puțin un vehicul implicat în accident trebuie să fie în mișcare în momentul producerii accidentului. În cazul unui accident ușor, timpul maxim în care puteți declara un accident este de 24 de ore de la producere.

Dacă depășiți termenul de 24 de ore, puteți să vă treziți cu amenzi sau chiar permisul pierdut.

În cazul unui astfel de accident ușor este necesar ca cele două autovehiculele implicate să fie scoase în afara părții carosabile, astfel încât soluționarea incidentului să poată fi realizată. Soluționarea unui accident ușor se realizează în două moduri: de către organele de poliție sau prin intermediul încheierii unei constatări amiabile și de prezentarea acesteia la firma asigurătoare.

În cazul în care din accidentul ușor au rezultat victime atunci este necesar ca cele două autovehiculele implicate să nu își schimbe poziția și să nu părăsească locul accidentului, fără încuviințarea organelor de anchetă. 

Poliția trebuie chemată în cazul în care polița de asigurare RCA este expirată, însă șoferul va risca o amendă între 1.000 și 2.000 lei și i se vor reține plăcuțele și certificatul de înmatriculare. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

 

Citește și: Şcoala rutieră preţuri 2023: Costurile au crescut, din nou!

Acte necesare pentru Amiabila 2023

În cazul în care cei doi participanți la trafic ce au făcut accident își doresc să rezolve situați cu ajutorul amiabilei, atunci vor avea nevoie de câteva documente. Documentul de constatare amiabilă este un act pe care fiecare șofer îl primește de la asigurător atunci când încheie o poliță de asigurare obligatorie RCA.


Amiabila se poate completa în următoarele situații:

  • atunci când într-un accident produs pe teritoriul țării noastre sunt implicate două automobile, cu condiția ca accidentul să aibă doar pagube materiale, nu și vătămări corporale.

  • șoferii ambelor automobile implicate să dețină o poliță RCA.
  • conducători auto să fie de acord cu privire la cine este vinovatul
  • după ce documentul a fost semnat și completat, nici unul dintre șoferi nu se va mai putea adresa Poliţiei Rutiere.

Șoferul vinovat va trebui să

îi ofere păgubitului o copie după cartea de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al mașinii și polița de asigurare RCA. Următorul pas este ca ambii șoferi să completeze formularul de constatare amiabilă.  

În cazul în care persoana păgubită nu deține o poliță de asigurare CASCO, atunci persoana vinovată va trebui să anunțe asiguratorul unde deține polița RCA în legătură cu producerea accidentului. În cazul în care persoana păgubită are o asigurare CASCO, dauna se anunță la firma de asigurare unde a fost încheiată această poliță.

Citește și: De ce anvelopele de vară sunt esențiale pentru siguranța ta pe drumuri în sezonul cald?

Sursa: sortter.com, libertatea.ro

 

Taguri: