Ai nevoie de un scaun cu rotile? Afla ce model ti se potriveste!

Author: Oana Iosif

Pierderea mobilității și necesitatea utilizării unui scaun cu rotile este una dintre cele mai grele situații prin care poate trece o persoană. Din păcate, astfel de situații sunt populare pentru că există mai multe motive care pot conduce la o astfel de situație.

Diferitele afecțiuni medicale dar și accidentele care pot apărea în timpul vieții sunt motivele care la un moment dat pot conduce la necesitatea utilizării unui scaun rulant pentru a se putea realiza deplasarea dintr-un punct în altul. Cu toate că o astfel de situație nu este de dorit trebuie ca persoanele care trec printr-o astfel de situație să înțeleagă că viața nu se termină în momentul în care este necesară utilizarea unui scaun rulant pentru deplasare.

Dimpotrivă, viața poate fi mult mai frumoasă după o astfel de experiență traumatizantă pentru că persoanele care trec printr-o astfel de situație învăță că trebuie să aprecieze și chestiile care la prima vedere sunt banale. Pentru ca starea de sănătate să nu se deterioreze ca urmare a utilizării unui scaun rulant este necesar ca acesta să fie achiziționat în funcție de nevoile avute de către utilizator. Ca și în cazul utilizării oricărui alt tip de obiect și în cazul utilizării scaunului rulant există nevoi diferite. Acestea trebuie să fie avute în vedere în momentul în care se alege tipul de scaun cu rotile care va fi utilizat pentru deplasare.

Tipurile de scaune rulante care pot fi achiziționate

Primul lucru pe care trebuie să îl știe persoanele care necesită utilizarea unui scaun rulant este că pe piața dispozitivelor medicale există mai multe tipuri de scaune rulante care pot fi utilizate de către persoanele care necesită utilizarea unui astfel de dispozitiv. Tipurile de scaune rulante care pot fi utilizate de către o persoană care are probleme de mobilitate și necesită utilizarea unui scaun rulant sunt următoarele:

  • Scaune rulante care sunt acționate manual. Scaunele rulante care sunt încadrate în cadrul acestei categorii pot fi utilizate atât fără ajutorul unui însoțitor, prin manevrarea roților, cât și cu ajutorul unui însoțitor. Acestea sunt pliabile sau fixe. Din cadrul acestei categorii de produse fac parte scaunele rulante ortopedice, active, semi – active sau sportive. Scaunele rulante ortopedice sunt destinate persoanelor care au nevoie de susținere pentru a putea adopta o poziție corectă din punct de vedere al modului în care trebuie să stea coloana vertebrală pentru a nu apărea complicații din punct de vedere medical. Scaunele rulante active sunt destinate utilizatorilor de fotolii rulante care se bucură de un nivel de mobilitate ridicat. Acestea sunt construite din materiale foarte ușoare pentru a permite utilizarea cât mai facilă a acestui tip de scaun rulant. De asemenea, modul în care sunt construite scaunele rulante active permit utilizatorului să îl poată urca și coborî din propriul autovehicul. Așadar, utilizarea unui astfel de scaun rulant oferă o independență la care cu siguranță visează toate persoanele care sunt nevoite să utilizeze un scaun rulant. Scaunul rulant semi – activ este destinat persoanelor care deși au un grad ridicat de mobilitate nu reușesc să utilizeze un scaun rulant activ. Ca și scaunul rulant activ, și cel semi – activ este construit din materiale care oferă scaunului rulant o greutate destul de mică în comparație cu alte tipuri de scaune rulante. Nu în ultimul rând, scaunul rulant sport este un alt tip de scaun rulant cu acționare manuală care poate fi utilizat de către persoanele care necesită utilizarea unui scaun rulant. După cum îi spune și denumirea, scaunul rulant sport este destinat persoanelor care deși se află într-un scaun rulant sunt angrenate în fel de fel de activități sportive. Baschetul în scaun rulant este doar una dintre activitățile sportive care pot fi desfășurate dintr-un scaun cu rotile.

  • Scaune rulante acționate electric. Această categorie de scaune rulante se adresează persoanelor care nu au capacitatea de a utiliza un scaun rulant cu acționare manuală. Cererea tot mai mare pentru achiziționarea unui scaun rulant cu acționare electrică a făcut ca această categorie de produse să se dezvolte foarte mult în ultimii ani de zile. În momentul de față există modele performante din toate punctele de vedere.

    Aspecte care trebuie avute în vedere în momentul în care se achiziționează un scaun rulant

    Pentru ca un scaun rulant să fie util atât din punct de vedere a mobilității cât și din punct de vedere al stării de sănătate este necesar ca acesta să fie achiziționat în funcție de următoarele aspecte:

  • Tipul de dizabilitate avută de către utilizator. Este unul dintre cele mai importante aspecte care trebuie să fie analizat pentru a putea înțelege care este tipul de scaun rulant potrivit nevoilor avute.

  • Greutatea utilizatorului este un detaliu care dacă nu este analizat cu atenție va contribui la deteriorarea prematură a scaunului rulant. Persoanele care au o greutate mai ridicată au posibilitatea de a achiziționa un scaun cu rotile din otel, sezut 46 cm, cml-202aj-46.

  • Materialele din care este realizat. Pentru ca scaunul rulant să poată fi utilizat pentru o perioadă lungă de timp dar și pentru a putea evita situații neplăcute trebuie ținut cont de calitatea materialelor utilizate în procesul de realizare a scaunului rulant. Acestea trebuie să ofere scaunului cu rotile rezistența necesară pentru a putea fi utilizat fără teama că la un moment dat s-ar putea rupe.

  • Înălțimea utilizatorului dar și lățimea bazinului sunt aspecte care nu trebuie să fie ignorate pentru că pot conduce la achiziționarea unui scaun rulant care nu poate fi utilizat în condiții optime. Rolul unui scaun rulant nu este doar de a permite deplasarea dintr-un punct în altul ci și de a oferi posibilitatea menținerii unei posturi cât mai corecte a corpului. În acest sens trebuie ținut cont de înălțimea avută de către utilizator dar și de lățimea bazinului acestuia.

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.