Importanta unei strategii de gestionare si reciclare a deseurilor nu poate fi neglijata de catre antreprenorii care si-au deschis de curand o afacere. Acest lucru este esential si va dicta modul in care compania produce si administreaza cantitatea de deseuri, prezicand sustenabilitatea sa. Avand o buna strategie in acest sens, intreprinderile noi isi pot creste eficienta, contribuind in acelasi timp la respectarea mediului inconjurator. Descopera in acest articol mai multe informatii despre acest subiect si despre importanta pe care o are intr-o intreprindere.
Gestionarea deseurilor - ce importanta are si ce presupune?
Evidenta gestiunii deseurilor este o activitate pe care orice companie trebuie sa o deruleze. Procesul poate fi mai complex sau mai simplu, in functie de marimea companiei, dar si de industrie. Ceea ce este sigur este faptul ca gestionarea deseurilor reprezinta o activitate obligatorie prin lege, penalitatile pe care le poate plati o societate comerciala in caz de neconformitati fiind foarte mari. Atunci cand ai o companie noua, reducerea deseurilor produse ar trebui sa fie primul obiectiv de pe lista ta. Acest lucru prespune producerea unui volum mai mic, ceea ce duce implicit si la costuri reduse de gestionare. Si chiar daca volumul nu reprezinta o problema, poti reduce deseurile ca o modalitate de a-ti face afacerea mai sustenabila si mai ecologica.
Pe langa cerintele legale, exista mai multe aspecte legate de importanta gestionarii deseurilor:
- Efectele asupra mediului
Atunci cand deseurile sunt eliminate si reciclate intr-un mod sigur si responsabil, acest lucru contribuie la reducerea efectelor negative asupra mediului. Prin proceduri eficiente de gestionare efectuate cu regularitate, exista mai putine deseuri care ajung in depozitele de gunoi, unde elibereaza gaze cu efect de sera. Dioxidul de carbon si metanul sunt extrem de nocive in tot acest flux, putand avea efecte dezastruoase asupra planetei. Asadar, pentru a-si reduce emisiile de gaze cu efect de sera, companiile care genereaza deseuri trebuie sa asigure o buna gestionare a acestora prin raportarea cantitatilor introduse pe piata, colectarea, reciclarea si valorificarea lor pana la tintele minime prevazute de lege.
- Imbunatatirea sanatatii oamenilor
Metodele de eliminare si de manipulare necorespunzatoare a diferitelor tipuri de deseuri pot contribui la aparitia unor afectiuni medicale grave. Acestea pot duce de-a lungul timpului la o poluare extinsa a aerului, a apei si a solului. Atunci cand nu sunt urmate practicile corecte de gestionare a deseurilor, acestea se pot infiltra in apa si in sol si pot afecta animalele, plantele si, implicit, oamenii care le consuma.
Orice intreprindere care genereaza deseuri de orice fel, trebuie sa se asigure ca acestea sunt eliminate corespunzator. In acest sens te poate ajuta o companie precum Stratos.ro, care ofera servicii de consultanta si te consiliaza in tot procesul de conformare cu legislatia. Poti apela la un astfel de ajutor oricand, dar acest lucru este important mai ales la inceputul desfasurarii activitatii, pentru a fi sigur ca esti in conformitate cu toate normele si reglementarile locale.
Gestionarea deseurilor implica colectarea regulata, transportul, prelucrarea si eliminarea sau reciclarea si monitorizarea diferitelor tipuri de deseuri. Apeland la ajutorul potrivit, poti economisi bani si poti contribui la gasirea unor solutii eficiente pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, in scopul prevenirii consecintelor asupra mediului inconjurator.