Estimările arată că, până la vârsta de 65 de ani, peste 90% dintre oameni dezvoltă cataractă, iar jumătate dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 75 și 85 de ani își pierd vederea din cauza acestei probleme oculare. Totodată, se estimează că, până la vârsta de 80 de ani, 1 din 8 persoane suferă de glaucom.
Deși aceste statistici pot fi amenințătoare, multe probleme de vedere pot fi prevenite prin respectarea unor obiceiuri simple.
Iată trei metode prin care îți poți proteja vederea de amenințările zilnice:
Respectă ritualul de îngrijire
Îngrijirea tenului, respectiv a ochilor, este una dintre cele mai eficiente metode prin care poți avea grijă de vederea ta. Pielea din jurul ochilor este cea mai subțire de pe tot corpul, astfel că riscurile de a fi deteriorată, odată cu trecerea timpului, sunt mai mari.
De aceea, este vital să respecți ritualul de îngrijire a pielii, care cuprinde mai multe etape și trebuie realizat atât dimineața, cât și seara. Folosește un cleanser potrivit tipului de ten (spuma de curățare poate usca fața, de aceea dacă ai tenul uscat e mai bine să alegi un alt tip de produs), continuă cu un toner care să calmeze pielea și aplică serumuri sau creme de fata care să hidrateze și să redea elasticitatea pielii. Totodată, dacă vrei să oferi un plus de protecție și îngrijire ochilor, poți folosi produse cosmetice specifice acestei zone.
Abia după ce ai urmat pașii de curățare și hidratare a tenului, poți aplica factorul de protecție și te poți machia. Nu folosi pensule care nu sunt bine curățare, întrucât acestea contribuie la răspândirea bacteriilor, și acordă o atenție sporită valabilității produselor cosmetice. De pildă, mascara expiră, de regulă, la șase luni de la prima utilizare. Evită să folosești produsele după perioada de valabilitate înscrisă pe ambalaj.
Poartă ochelari de soare cu protecție împotriva razelor ultraviolete
Nu doar pielea poate avea de suferit din cauza soarelui, ci și ochii. Din cauza razelor ultraviolete, riscul de a dezvolta cataractă - o tulburare a cristalinului care apare, de obicei, odată cu înaintarea în vârstă - crește. Pentru a asigura o apărare sporită împotriva razelor soarelui, este indicat să porți ochelari de soare care asigură protecție 100% împotriva razelor UVA și UVB.
Totodată, este esențial să porți ochelari de protecție dacă ai o profesie care presupune contactul cu materiale periculoase.
Păstrează distanța dintre ochi și ecrane
Trăim într-o perioadă în care tehnologia este frecventă la tot pasul, iar ecranele ne înconjoară. De la televizor și computer la telefon și tabletă, fiecare dispozitiv modern pe care îl folosim în viața de zi cu zi ne poate afecta vederea. De aceea, este important să păstrezi o distanță optimă, de cel puțin un braț, între ochi și ecran. De asemenea, este bine ca privirea către ecran să fie de sus în jos și asta pentru că privirea în jos expune mai puțin suprafața ochiului.
Totodată, pauzele dese contribuie la protecția ochilor. Aplică, în fiecare zi, regula „20-20-20“, care presupune ca la fiecare 20 de minute petrecute în fața unui ecran, să muți privirea la un obiect situat la 20 de metri distanță, timp de 20 de secunde. Astfel, eviți uscarea ochilor.
Nu în ultimul rând, amintește-ți să clipești. Dacă, în mod normal, clipești de 15-20 de ori pe minut, când te uiți la un ecran, frecvența este mai mică. Din cauza faptului că te concentrezi pe realizarea unei sarcini, globul ocular este încordat, ceea ce poate duce la uscarea ochilor, la apariția durerilor de cap și a problemelor de focalizare.
Așadar, multe probleme oculare pot fi prevenite prin respectarea unor obiceiuri simple. Începe chiar de astăzi să ai grijă de ochii tăi!