Cu toate acestea exista inca multe lucruri interesante ce tin de istoria si evolutia acestuia, care sunt inca necunoscute. Denumirea "iaurt" se presupune ca provine de la cuvantul de origine turca "yogurt", respectiv de la verbul "yoğurtmak", care inseamna "a combina", potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de compania Danone.
Iaurtul a fost consumat cu mii de ani in urma de popoarele din Orientul Mijlociu. Triburile razboinice mongole ale lui Genghis Han consumau iaurtul ca hrana si remediu, iar in India iaurtul era considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente.
- Iaurtul, unul dintre secretele longevitatii bulgarilor. In Muntii Rodopi din Bulgaria traiesc cei mai multi oameni care ajung la varsta de 100 de ani, conform publicatiei The Guardian. Longevitatea bulgarilor se pare ca se datoreaza consumului regulat de iaurt (un bulgar consuma anual, in medie, aproape 30 de kilograme de iaurt).
Omul de stiinta Elie Metchnikoff (1845- 1916) a scris o lucrare stiintifica despre longevitatea satenilor bulgari din Rodopi, descoperind si numind ulterior una dintre principalele bacterii din iaurtul acestora- Lactobacillus bulgaricus.
In 1908, iaurtul a inceput sa se raspandeasca in Europa ca aliment functional, cu beneficii pentru sanatate.
- Primele iaurturi cu bifidobacterii probiotice au fost lansate de japonezi
Japonezii au lansat primele iaurturi cu bifidobacterii, in 1977 (Morinaga) si 1978 (Yakult). Bifidobacteriile sunt unele dintre cele mai importante bacterii probiotice. Bifidobacteriile reprezinta aproximativ 80% din flora intestinala a sugarilor alimentati la san. La varsta adulta, numarul bifidobacteriilor scade, asadar este recomandat sa favorizam functionarea florei intestinale prin aportul zilnic de alimente probiotice.( sursa Mediafax)
Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta